Події

Підсумки 07.10: Удар по Феодосії і фінрезерви


Сили оборони уразили нафтобазу в окупованому Криму; Міжнародні резерви України скоротилися у вересні. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Сили оборони уразили морський нафтовий термінал в окупованій Феодосії

Сили оборони завдали успішного удару по морському нафтовому терміналу у тимчасово окупованій Феодосії в Криму. У районі об’єкта зафіксовано займання. Феодосійський термінал є найбільшим у Криму за обсягами перевалки нафтопродуктів, котрі окупанти використовували, зокрема і для забезпечення потреб своєї армії. Об’єм її резервуарних ємностей становить 250 тис. кубічних метрів. Всього на анексованому Росією півострові два такі термінали. Другий знаходиться у Севастополі.

Атакований термінал розташований на східній околиці Феодосії, неподалік селища Берегове. У березні українські дрони вже атакували цей об’єкт. Тоді було пошкоджено магістральний трубопровід для перекачування палива. Цей же термінал піддавався атакам у грудні та листопаді 2023 року.

ГУР пошкодило російський корабель “Олександр Обухов”

Унаслідок успішної операції Головного управління розвідки Міністерства оборони виведено з ладу корабель Балтійського флоту Збройних сил Росії “Олександр Обухов”. Корабель, який базувався у місті Балтійськ Калінінградської області РФ та мав виходити на бойове чергування, зазнав значних пошкоджень. У газоході до двигуна з’явився отвір, унаслідок чого туди потрапила вода. Тепер російський корабель став на капітальний ремонт, і це може виявитись серйозною проблемою – пошкоджений двигун М-503 доволі дефіцитна річ. Ремонт ключової установки на кораблі технічно складний та коштує дорого, зазначили в ГУР.

Міжнародні резерви України скоротилися на 3,4 млрд дол. у вересні

Міжнародні резерви України на 1 жовтня 2024 року, за попередніми даними, становили 38,9 млрд, дол. скоротившись за місяць на 8,1%, або на 3,4 млрд. дол. Скорочення резервів зумовлене валютними інтервенціями НБУ для покриття структурного дефіциту валюти на ринку та згладжування курсових коливань, а також борговими виплатами країни в іноземній валюті, пояснюють у Нацбанку. Зокрема, а обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті виплачено 552,4 млн. дол. Крім того, Україна сплатила Міжнародному валютному фонду 729,8 млн. дол. Нацбанк вважає таку динаміку черговою ознакою неритмічності надходження допомоги від міжнародних партнерів.

Україна та Словаччина підписали чотири документи за підсумками консультацій урядів

За підсумками міжурядових консультації України та Словаччини було підписано чотири документи. Мова йде декларацію де йдеться про розвиток співпраці в політичній, економічній, енергетичній, оборонній, відновлювальній, гуманітарній, освітній, науковій, медичній та інших сферах. Також меморандум про взаєморозуміння між міністерствами освіти України та Словаччини та меморандум про співпрацю між аграрними міністерствами. Крім того, було підписано протокол про реадмісію.

Ексголова Конституційного суду Тупицький, який втік за кордон, отримав підозру

Державне бюро розслідувань повідомило про підозру колишньому голові Конституційного суду Олександру Тупицькому та посадовцям-прикордонникам, які могли допомагати судді втекти за кордон. Мова йде про організовану злочинну групу, до якої входили заступник начальника одного з райвідділів поліції Закарпатської області та співробітники Державної прикордонної служби. Їх підозрюють у незаконному переправленні осіб через державних кордон України. Колишнього голову КС підозрюють у співучасті. Йому загрожує від п’яти до семи років тюрми з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на три роки. Іншим двом фігурантам – від семи до дев’яти років ув’язнення з конфіскацією майна з таким самим обмеженням на обіймання посад.

Побиття учениці у спецзакладі на Львівщині: вихователька отримала підозру

Вручено підозру 47-річній виховательці, яка побила дитину у навчально-реабілітаційному центрі у Львівській області. Їй інкримінують умисне нанесення побоїв та вчинення інших насильницьких дій, які завдали фізичного болю неповнолітній. Попередньо, між ними виник раптовий конфлікт, в ході якого підозрювана завдала близько десяти ударів по тілу дитини предметом, схожим на указку. Після того, обороняючись, дівчинка вибила з її рук предмет, яким її били. Проте жінка на цьому не зупинилась і штовхнула ученицю на диван, де продовжила бити її долонею.

Голову Хмельницької МСЕК заарештовано з альтернативою застави у пів мільярда гривень

Печерський районний суд Києва обрав запобіжний захід керівниці Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертної комісії Тетяні Крупі. Чиновниці обрали запобіжний захід – тримання під вартою з альтернативою застави у 500 млн грн (близько 12,1 млн. дол.). У СІЗО Крупа перебуватиме 60 діб – тобто до 3 грудня, якщо запобіжний захід не продовжить суд.

В Україні почали видавати гранти на виробництво ракет

У галузі ОПК за останній рік з’явилося багато приватних виробників важкого озброєння та техніки. Зокрема, вперше в історії України виробництвом ракет зайнявся приватний сектор. За кількістю вироблених артилерійських систем у місяць Україна стала першою у світі. В Україні також з’явилися приватні виробники броньованої техніки, і деяким з них вже вдалося наростити виробництво до 3 од. машин на місяць. Ще на приватному ринку з’явилися виробники ракет, чого раніше ніколи не було.

Російські загарбники скинули на Херсон керовані авіабомби

Дві бомби влучили у прибережну зону Центрального району, ще дві – у північній частині. Серед постраждалих двоє дітей – 2 і 4 років. Пошкоджено заклад освіти та житлові будинки.

Усього відомо про 19 поранених. Госпіталізували 15 людей.

Російські війська знову обстріляли Запоріжжя

Внаслідок обстрілу Запоріжжя трьом чоловікам знадобилась допомога медиків. Наразі їх стан лікарі оцінюють як середньої тяжкості. Одна людина ушпиталена з мінно-вибуховими травмами, ще двоє –  наразі проходять обстеження у медзакладах.

Російські агресори завдали чергового удару по порту Південний

Внаслідок атаки пошкоджено цивільне судно Paresa під прапором Сент-Кітс і Невіс. Судно перевозило 6 тисяч т української кукурудзи для експорту і було пошкоджене біля одного з причалів порту. Відомо, що 15 членів екіпажу – громадяни Єгипту та Сирії – не постраждали.

РФ завдала авіаудару по Костянтинівці Донецької області

Армія РФ атакувала населений пункт КАБ-250. У зоні ураження опинилась територія приватного підприємства, де зазнали тілесних ушкоджень четверо робітників – двоє чоловіків 41 і 55 років та 55 і 61-річна жінки.

У столиці зафіксували рекордну кількість опадів з 1970 року

Згідно з даними спостережень метеостанції Центральної геофізичної обсерваторії 6 жовтня у столиці було зафіксовано рекордну кількість опадів – 30,6 мм, що на 13,4 мм більше, ніж попередній рекорд 1970 року для цього дня, коли випало 17,2 мм опадів.

Ла-Манш за день перетнула рекордна кількість мігрантів

Велика Британія зафіксувала новий рекорд за кількістю мігрантів, які нелегально перетнули Ла-Манш на човнах. Так, до берегів Британії прибуло 17 човнів з 973 людьми на борту. Це найбільша кількість мігрантів, зареєстрована за один день у 2024 році.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

eighteen − six =

Back to top button