Події

Підсумки 06.11: Загибель воїнів і смерть помічника

Фото: Голова Закарпатської ОВА Віктор Микита

У різних містах Закарпаття українці запалювали свічки, щоб вшанувати полеглих героїв 128-ї ОГШБр

Командира 128-ї бригади Збройних сил України відсторонили від займаної посади на час розслідування; Помічник Залужного загинув від вибуху гранати у свій день народження. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Загибель воїнів 128 бригади

Командира 128 окремої гірсько-штурмової бригади відсторонено від посади на час проведення розслідування загибелі 19 бійців через ракетний удар росіян по особовому складу під час урочистого шикування. Про це повідомив президент Володимир Зеленський. Він пообіцяв, що буде встановлено, хто конкретно порушив правила щодо безпеки людей в районі доступу ворожої аеророзвідки, і що не буде “жодного уникнення відповідальності”.

У 128 окремій гірсько-штурмовій бригаді підтвердили загибель 19 військовослужбовців під час удару росіян по шикуванню у Запорізькій області. 

Державне бюро розслідувань розпочало кримінальне провадження за фактом ракетного удару російських агресорів по воїнам 128 бригади у Запорізькій області. У ДБР заявили, що наразі ініційовано службове розслідування дій військових посадових осіб, які організували захід до Дня ракетних військ і артилерії поблизу лінії фронту.

Загинув помічник та друг Залужного

У селі Чайки під Києвом від вибуху гранати загинув військовий, який був помічником головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного. Він отримав пакунок на день народження, в якому спрацював вибуховий пристрій. “Невимовний біль” з приводу смерті друга висловив головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний.

Правоохоронці заявили, що загибель Геннадія Частякова, помічника Валерія Залужного, – не замах і не диверсія, а нещасний випадок внаслідок необережного поводження зі зброєю. Джерело повідомило, що йому подарували на день народження бойові гранати, одна з яких здетонувала при необережному поводженні.

Укроборонпром запустив у серію аналог “шахедів” і освоїв виробництво FPV-дронів

Державна компанія “Українська оборонна промисловість” запустила в серію аналог ірансько-російського дрона-камікадзе Shahed і освоїла ліцензійне виробництво FPV-дронів. За словами гендиректора компанії Германа Сметаніна, український аналог більш потужний та здатний пролетіти більшу відстань. За його словами, рекорд за дальністю бойового вильоту серед цих безпілотників – приблизно 1000 км. Крім того, на потужностях Укроборонпрому розгорнули ліцензійне виробництво трьох моделей FPV-дронів приватних компаній.

Франція передасть Україні зброю

Французька Verney-Carron підписала контракт на поставку стрілецького озброєння Україні загальною вартістю 36 млн євро. Угода передбачає постачання 10 тисяч штурмових гвинтівок, 2 тисяч снайперських гвинтівок і 400 гранатометів. Перші поставки заплановано розпочати через шість місяців після підписання рамкового контракту.

Рекрутинг замість призовної служби. У Раді пояснили нововведення Міноборони для мирного часу

Народний депутат і заступник голови оборонного комітету Верховної Ради Єгор Чернєв заявив, що система рекрутингу замість призовної служби буде застосована у мирний час. Рекрутинг відбиратиме людей до лав ЗСУ за освітою, щоб вони були максимально корисними. Він зазначив, що однією з цілей такого переходу є впровадження стандартів НАТО. Чернєв додав, що в Україні ставлять за мету, щоб базові військові навички мали практично всі.

Правоохоронці викрили колишнього заступника Міністра оборони на розтраті майже 1 млрд грн

Мова йде про злочинну діяльність чиновника, який займав відповідну посаду із 2021 по 2023 роки. Так, у 2022 році цей посадовець, вступивши у змову зі своїми підлеглими, здійснив закупівлю неякісної військової форми у приватної компанії на майже 1 млрд грн. Слідством встановлено, що військові ЗСУ не можуть використовувати вказану форму, оскільки вона непридатна для експлуатації в холодну пору року в умовах ведення інтенсивних бойових дій.

Нардеп Дубінський отримав цілодобовий домашній арешт

Печерський районний суд Києва обрав народному депутату України Олександру Дубінському запобіжний захід у справі про схему незаконного перетину кордону для чоловіків. Політику присудили цілодобовий домашній арешт. Він носитиме електронний браслет, йому потрібно буде здати свій закордонний паспорт та інші документи для виїзду за кордон правоохоронцям на зберігання. Прокурор обґрунтовував суду необхідність домашнього арешту для Дубінського тим, що той під час слідства може виїхати за кордон, оскільки як нардеп не підлягає мобілізації.

Наслідки ракетно-дронової атаки Росії на Одесу: пошкоджено музей, поранено людей

Внаслідок масованої ракетно-дронової російської атаки на Одесу осколкові поранення отримали вісім людей, також пошкоджено будівлю місцевого національного художнього музею та законсервовану промислову будівлю. Вибуховою хвилею понівечено кілька багатоповерхових житлових будинків.

Міська влада Одеси показала наслідки нічної атаки на національний художній музей, який входить до зони всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та розташований у середмісті. У приміщенні вибуховою хвилею були пошкоджені стіни, було вибито скло. Зазначається, що музей був атакований за день до 124-річного заснування. 

У Судані йде зачистка вагнерівців, ймовірно, українськими спецпризначенцями

Видання Kyiv Post публікує два нових відео, на яких, як стверджується, українські спецпризначенці полюють на бойовиків терористичної Групи Вагнер у Судані. Джерело видання у секторі безпеки та оборони України повідомило, що зараз в цій африканській країні триває операція із “зачистки ПВК Вагнер, місцевих терористів і співробітників спецслужб РФ”. Україна офіційно не визнавала використання підрозділів у Судані та проведення операцій проти терористів Групи Вагнер.

Польські перевізники почали блокаду кордону з Україною

На польсько-українському кордоні розпочався анонсований страйк польських перевізників, які вимагають скасувати транспортний безвіз для України. Державна прикордонна служба України повідомила про ускладнення руху вантажівок на трьох найбільших пунктах пропуску. Організатори протесту планують пропускати по одному вантажному автомобілю на годину. Страйкарі вимагають повернути систему комерційних дозволів для українських перевізників та обмежити їхню кількість до рівня, який діяв до повномасштабного вторгнення Росії в України.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button