Події

Підсумки 06.06: Стратегія ЗСУ і план війни


Сирський розповів, що передбачає стратегія розвитку ЗСУ до 2035 року; Німецький уряд оприлюднив новий військовий план. Kореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Зеленський прибув з візитом до Франції

Президент України у Франції взяв участь у відзначенні 80-річчя висадки союзників у Нормандії. Зеленський під час урочистостей підкреслив, що союзники захищали свободу Європи тоді, українці захищають свободу Європи зараз. Він підкреслив, що за умови єдності ворога можна буде перемогти і зараз.

Сирський розповів про стратегію для ЗСУ до 2035 року

У Збройних cилах України триває процес удосконалення структури військового управління. Про це повідомив головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський. За його словами, ці заходи проводяться в межах реалізаціі стратегії розвитку видів і окремих родів військ ЗСУ на 10 років уперед – до 2035 року. При цьому головне завдання – зробити ефективнішою систему командування військами та виключити дублювання функцій.

Уряд Німеччини розробив новий план на випадок війни

Німецький уряд представив новий військовий план – Рамкову директиву із загальної оборони. У документі прописані заходи, які мають бути вжиті під час воєнного конфлікту. Відповідно до плану, війська НАТО повинні бути перекинуті через усю країну на східний фланг, де також будуть перебувати сили бундесверу. План передбачає, що поки Німеччина захищається, Бундестаг не повинен розпускатися. Влада може віддати наказ про термінову евакуацію з деяких районів країни. При цьому заборонено поділяти сім’ї.

Байден сказав, як глибоко можна бити американською зброєю по РФ

Сполучені Штати не дозволяли Україні бити наданою ними зброєю глибше ніж на близько 322 кілометрів, по Москві або Кремлю. Про це заявив президент США Джо Байден. Він зауважив, що Україна може використовувати американську зброю для ударів поблизу кордону по російському озброєнню, коли РФ використовує його для атак по конкретних цілях в Україні.

Також Байден наголосив, що США та їхні союзники продовжуватимуть допомагати Україні у боротьбі з агресією Росії, інакше країна буде поневолена, а Європа опиниться під загрозою. При цьому Байден висловив переконання, що і сама Україна “ніколи не відступить, що б не відбувалось”.

Близько 15% призовників оновили свої дані через Резерв+

Число людей, які надали перевагу мобільному застосунку, наразі сягнуло 1 412 000. Зокрема 18 000 призовників оновили свої дані за кордоном. Переважно це з таких країн: Польща, Чехія, Канада, Німеччина, США. Загалом Резерв+ доступний для використання у понад 157 країнах. З 18 травня набув чинності закон про мобілізацію, тому до 16 липня усі військовозобов’язані українці повинні оновити свої дані. Зробити це можна трьома шляхами – через ТЦК, ЦНАП або електронний кабінет.

У Чехії сталася катастрофа на залізній колії, загинули люди

Минулої ночі поїзд Прага-Кошице чеської приватної компанії RegioJet, що прямував до України, зіштовхнувся з вантажним поїздом на території Чехії. Причіпні вагони, у яких прямували пасажири RejioJet до Чопа, були розташовані всередині поїзда.

У залізничній аварії в Чехії загинули дві громадянки України.  Ще 34 особи зазнали незначних поранень та отримали медичну допомогу на місці. Окремих осіб доставлено до медичних закладів міста Пардубіце та Градець Кралове.

Причиною смертельної залізничної катастрофи у Чехії, внаслідок якої загинули дві громадянки України, стало те, що пасажирський експрес RegioJet проїхав на заборонний сигнал семафора. 

У Франції затримали українця за підозрою в тероризмі

У Франції затримали 26-річного громадянина України та Росії за підозрою в участі у терористичній змові і плануванні вибуху. Слідчі припускають, що це міг бути російський шпигун, який хотів атакувати техніку французької армії, призначену для України.Чоловіка заарештували після того, як він випадково підірвав перекис ацетону – вибухову речовину – під час спроби створити саморобний вибуховий пристрій. 

В Чорному морі знищено черговий корабель російських загарбників

Спецпідрозділ 9 департаменту ГУР МО України біля берегів тимчасово окупованого Криму завдав успішного удару по російському рейдовому буксиру проекту 498 Сатурн або Протей. Руйнівне вогневе ураження було нанесене після успішного прориву лінії оборонних загороджень окупантів у Чорноморській акваторії.

З початку війни з Росією загинув 91 представник медіа

У ході повномасштабної війни в Україні 91 представник медіа загинув та 30 потрапили в полон до росіян. За верифікованими даними Національної спілки журналістів України та Міжнародної федерації журналістів, серед загиблих – 16 медійників і медійниць, які виконували професійні обов’язки; дев’ять медійників і медійниць – цивільних жертв; 66 представників і представниць ЗМІ, які мобілізувалися для захисту України у лавах ЗСУ.

У ЄС обирають Європарламент

У Європейському Союзі стартували вибори до Європарламенту, які триватимуть до 9 червня включно. Понад 370 млн європейських громадян мають право голосувати у 27 державах ЄС, щоб обрати 720 членів Європарламенту.Перші оцінки нового складу Європарламенту будуть опубліковані ввечері 9 червня.

У ВООЗ зареєстрували першу у світі смерть від нового штаму пташиного грипу

У Мексиці 59-річний чоловік помер від нового штаму пташиного грипу A(H5N2). Він мав гарячку, утруднене дихання, діарею, нудоту й загальна млявість. У ВООЗ підтвердили, що це перший у світі випадок зараження людини вірусом цього грипу. Чоловік не мав в анамнезі контакту з домашніми птахами або тваринами. 

Бернар Арно знову став найбагатшою людиною у світі за версією Forbes

Французький мільярдер, генеральний директор компанії LVMH Бернар Арно очолив рейтинг найбагатших людей світу за версією Forbes. Акції його компанії 6 червня зросли майже на 1,5% на біржах в Європі. Капітал Арно оцінюють у 210,1 мільярда доларів.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button