Події

Підсумки 05.12: Збитий СУ і руїни Мар’їнки


Повітряні сили знищили російський літак Су-24М біля острова Зміїний; Російські війська поступово просуваються через руїни Мар’їнки. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

ЗСУ знищили російський бомбардувальник Су-24М біля Зміїного

Сили оборони України у районі острова Зміїний знищили російський бомбардувальник Су-24М,  який під прикриттям винищувача Су-30СМ намагався завдати ракетно-бомбового удару по півдню Одеської області. Знищений літак ставив міни, щоб нашкодити зерновому коридору.

Названа країна, яка відправила Україні найбільше снарядів

США переконали владу Південної Кореї таємно виділити для України у 2023 році близько 330 тис. артилерійських снарядів калібру 155 мм. Ця кількість переважає число таких боєприпасів, що були передані з усіх країн ЄС разом взятих. Закони Південної Кореї забороняють постачання озброєння в зони конфліктів, тому передання снарядів було не прямим.

Російські війська захопили більшу частину руїн Мар’їнки – британська розвідка

В останні тижні російські війська поступово просуваються через руїни Мар’їнки, міста Донецької області. Зараз Росія, ймовірно, контролює більшу частину забудованої території, повідомляє розвідка Британії. Українські сили, як і раніше, контролюють ділянки території на західній околиці міста. Мар’їнка знаходиться на лінії фронту з 2014 року. До війни її населення становило 9000 осіб. За даними британської розвідки, зараз вона повністю зруйнована: кадри з дронів показують, що переважна більшість будівель перетворена на руїни.

Росіяни обстріляли Херсон, загинули люди

Російські агресори вранці у вівторок обстріляли центральну частину міста Херсон. Загинули двоє цивільних, ще один 59-річний чоловік отримав поранення. Каретою швидкої його шпиталізували для надання медичної допомоги.

Пізніше стало відомо, що у Херсоні під час російського обстрілу загинув волонтер. Його життя обірвалося у Міжнародний день волонтера.

Перед цим, вночі, росіяни також вдарили по Херсону. Як повідомив голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін, росіяни атакували житловий квартал міста з ЗРК С-300. Через влучання сталася пожежа у центрі видачі гуманітарної допомоги. Поранено людей, пошкоджено три багатоповерхівки.

У тимчасово окупованому Криму лунали вибухи

Українські безпілотники нанесли низку ударів по російських військових об’єктах на сході тимчасово окупованого Криму. Завдано ударів по радіолокаційній системі Небо-М в районі смт Багерове Єдикуйського району, по стоянці гелікоптерів, радіолокаційній системі П-18 Терек і системі управління зенітно-ракетних підрозділів Байкал-1М біля села Стрілкове.

Російське міноборони у своєму Telegram-каналі заявило, що в ніч перед вівторком, 5 грудня, над окупованим Кримом протиповітряна оборона (ППО) нібито збила 41 БпЛА. Про наслідки нічної атаки міноборони РФ традиційно нічого не повідомило.

Блокада пункту пропуску на кордоні зі Словаччиною завершилась

Пункт пропуску Ужгород-Вишнє-Нємецьке на кордоні зі Словаччиною розблоковано, рух вантажівок відбувається у звичайному режимі. Про це повідомив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Сергій Деркач. Наразі продовжується робота із словацькими колегами щодо запобігання подальших протестів. Відомо, що  Єврокомісія не планує вносити зміни до діючої Угоди про лібералізацію вантажних перевезень, а навпаки висловлює готовність відстоювати транспортний безвіз. 

В митниці заявили, що блокада пункту пропуску Ужгород – Вишнє Німецьке на кордоні зі Словаччиною не мала суттєвого впливу на роботу української митниці, бо навіть під час акції протесту через кордон практично дві сотні вантажівок за добу. 

Виїзд нардепа від ОПЗЖ за кордон: розслідується службове підроблення

Генпрокуратура відкрила досудове розслідування за фактом вчинення чинним народним депутатом службового підроблення. За даними слідства, депутат двічі виїжджав за кордон нібито у відрядження до країни Європейського Союзу у квітні та липні 2023 року. Натомість, як вважає слідство, він у приватних справах відвідував Угорщину, Туреччину, США, Австрію, Німеччину, Італію та Францію. Перевіряється інформація про внесення народним депутатом України до документів про відрядження за кордон неправдивих відомостей про термін, цілі та країни відрядження.

Макрон переконуватиме Орбана щодо України та ЄС – Politico

Президент Франції Емманюель Макрон запросив угорського прем’єр-міністра Віктора Орбана на зустріч у Парижі наприкінці цього тижня для спільного пошуку компромісу щодо початку переговорів з Україною про вступ до ЄС. У французького президента вважають, що угорського лідера все ще можна переконати підтримати вступ України до ЄС. В Парижі вважають, що Орбан “підвищив ставки”, щоб отримати більше грошей від ЄС.

Шарль Мішель перервав візит до Китаю, щоб переконати Орбана зняти заперечення щодо України

Президент Європейської ради Шарль Мішель перервав візит до Китаю через те, що позиція прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана загрожує зірвати саміт лідерів Євросоюзу. Выдомо, що Орбан закликав Мішеля викреслити переговори про вступ України з порядку денного саміту Європейської ради.

ЦАХАЛ назвав кількість втрат серед військових за час наземної операції у Газі

Ще двоє військовослужбовців Армії оборони Ізраїлю загинули внаслідок бойових дій у Секторі Гази. Таким чином кількість військових, які загинули під час наземної операції, збільшилася до 80. Загальні втрати в лавах ЦАХАЛ становлять зараз 406 осіб.

Укрзалізниця оголосила про підвищення вартості квитків на деякі міжнародні рейси

В Укрзалізниці назвали цей процес “зменшенням знижок” і “гармонізацією цін”. Він повинен дозволити продовжити оновлювати парк вагонів та зменшити загальні збитки від пасажирських перевезень. Відомо, що на рекордні 72% зросте вартість квитків на популярний рейс Київ – Варшава. Водночас без змін залишиться вартість квитків на поїзди до Кишинева та Будапешта.

Українське Радіо оголосило результати Радіодиктанту національної єдності 2023

Загалом на перевірку надійшли 20 тис. листів з 39 країн, а один з листів навіть був з Москви. Найпоширенішою помилкою стало вживання коми замість двокрапки на межі частин безсполучникового речення. Переможницями стали вчителька української мови та літератури з Волинської області Галина Шура та львів’янка, постійна учасниця радіодиктанту Христина Гоянюк.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button