Події

Підсумки 05.10: Удар по Грозі і ймовірний напад

Фото: ДСНС

Кількість загиблих у селі Гроза перевищила 50 людей

РФ обстріляла кафе-магазин у селі Гроза на Харківщині; Зеленський попередив партнерів, що РФ зможе відновити свій воєнний потенціал до 2028 року. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Росія вдарила ракетою по кафе-магазину на Харківщині

Російські загарбники завдали ракетного удару по магазину-кафе у селі Гроза на Харківщині. Відомо про 51 загиблого. В селі в момент ракетної атаки у знищеному кафе проходили поминки за померлим односельцем. На місці працює СБУ, яка перевіряє місцевих жителів. Так як ракетний удар був дуже точним, є ймовірність, того що його навів хтось з місцевих. Село Гроза дуже маленьке, його населення трохи більше 300 людей.

Зеленський: Якщо РФ отримає паузу у війні, то зможе атакувати Україну та Балтію у 2028 році

Президент Володимир Зеленський заявив, що Росія зможе відновити свій воєнний потенціал до 2028 року, якщо зараз отримає паузу у війні. Про це він повідомив на саміті Європейської політичної спільноти в Іспанії. Він зазначив, що має дані розвідки про те, що Росія може напасти на країни, які перебувають у фокусі російської експансії: країни Балтії і ті, на території яких є російські контингенти. 

Війська РФ завдали пʼяти авіаударів в районі міста Берислав влучив в лікарню

У результаті удару вщент знищено четвертий поверх, ще один – частково. Також ворожим вогнем пошкоджено машини “екстренки”. Постраждали двоє медпрацівників. У водія “швидкої” – перелом ноги та поранення голови, фельдшер дістав контузію.

Росіяни різко збільшили активність, більшість боєзіткнень – у районі Мар’їнки

Окупанти різко активізувались на Таврійському напрямку, а основна частина боєзіткнень наразі відбувається в районі Мар’їнки Донецької області. Про це в ефірі телемарафону повідомив речник об’єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку Олександр Штупун. Також, за його словами, росіяни намагались покращити положення в районі селища Ласточкине, біля Авдіївки. Сили оборони також відбили атаки РФ на Шахтарському й Запорізькому напрямках.

МВС: У списках зниклих безвісти – близько 15 000 військовослужбовців та 11 000 цивільних

На вересень 2023 року зниклими безвісти за особливих обставин вважаються 15 000 українців-військовослужбовців, а також 11 000 цивільних. Про це в ефірі телемарафону повідомив заступник голови Міністерства внутрішніх справ Леонід Тимченко. Дані про кожного зниклого безвісти внесено до спеціального реєстру, який координує Головне управління розвідки. За словами Тимченка, майже 9000 сімей отримали витяги з цього реєстру.

Росіяни перебазували частину флоту до Новоросійська

Росія перевела майже півтори десятки кораблів Чорноморського флоту з тимчасово  окупованого Севастополя до порту в Новоросійську (Краснодарський край РФ). Про це повідомляє американський OSINT-дослідник MT Anderson в Х із посиланням на дані супутників. До Новоросійська перебазувалися два фрегати проєкту 11356 Адмірал Ессен і Адмірал Макаров, три дизельні підводні човни, п’ять великих десантних кораблів і кілька малих ракетних кораблів.

Кабмін призначив ще трьох заступників міністра оборони

Кабінет міністрів призначив ще трьох заступників міністра оборони на засіданні 5 жовтня. Новими заступниками голови оборонного відомства стали Іван Гаврилюк, Станіслав Гайдер і Дмитро Клiменков. Гаврилюк до цього був заступником начальника Генерального штабу та начальником Головного управління логістики.Гайдер обіймав посаду керівника відділу цифрової трансформації та інноваційного розвитку Національної агенції запобігання корупції.Кліменков був першим заступником голови Фонду державного майна.

Світовий банк покращив прогноз зростання економіки для України

Світовий банк очікує, що зростання ВВП України у 2023 році сягне 3,5% – після різкого падіння на 29,1% у 2022 році через повномасштабне вторгнення Росії. Зазначається, що завдяки більш стабільному постачанню електроенергії, збільшенню державних витрат, постійній підтримці донорів, кращому врожаю та переорієнтації частини експорту на західні кордони – економіка України зросте цього року, ймовірно, на 3,5% після падіння на 29,1% торік.

В Україні продовжує зростати захворюваність на COVID-19

За останній тиждень на коронавірус захворіли понад чотири тисячі осіб, серед них 302 дитини. Зараз частіше хворіють діти віком до 17 років. Крім того, зростає і кількість летальних випадків. Дев’ять інфікованих осіб серед осіб віком 65 років і старше за тиждень померли.

Нобелівський комітет оголосив лауреата премії у галузі літератури

Лауреатом став норвезький письменник Йон Фоссе. Його удостоєно “за його новаторські п’єси та прозу, які висловлюють невимовне”. Він пише романи, новели, вірші, книжки для дітей та есе і п’єси. Письменник є мінімалістом, у його творах часто повторюється кілька однакових реплік, а словниковий запас кожного твору цілком скромний.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button