Події

Підсумки 02.06: Бої у Вовчанську і Саміт миру

Підсумки 02.06: Бої у Вовчанську і Саміт миру

Фото: Генштаб ЗСУ

Близько 70% Вовчанська під контролем Сил оборони

Українські сили контролюють більшу частину Вовчанська; Підтвердження участі у заході надійшло вже від офіційних представників 106 країн світу. Kореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Українські військові контратакували у Вовчанську на Харківщині та відбили кілька кварталів

В середині травня російські війська зайняли північну частину Вовчанська у Харківській області та декілька центральних кварталів. Однак протягом останніх днів ЗСУ вдалося частково вибити росіян з центру. Підрозділи українських військ укріплюють оборону та тримають російських окупантів під вогневим контролем.На захід від Вовчанська росіяни взяли близько половини села Стариця, на решті напрямків їхнє просування стало повільнішим.

Об’єднана штурмова бригада Національної поліції Лють опублікувала відео з Вовчанська.

США підтвердили участь у Саміті миру на високому рівні

Сполучені Штати заявили, що візьмуть участь у Саміті миру проте хто представлятиме країну досі невідомо. Загалом згоду на участь у Саміті миру підтвердили 106 країн і близько 75 лідерів держав.

У той же час, Зеленський висловив сподівання, що у заході візьме участь глава Білого дому Джо Байден. Щодо позиції Китаю, зазначив Зеленський, країна не підтвердила участь в Саміті миру на жодному рівні.

ЗМІ повідомили, що Саудівська Аравія не планує брати участь в організованому Україною саміті миру, який пройде в середині червня у Швейцарії. Причиною такого рішення Саудівської Аравії нібито є те, що на саміті миру в Швейцарії не буде присутня Росія.

Російські пропагандисти розповсюджують дезінформацію щодо знищення українських кораблів та катерів

У російських так званих ЗМІ розповсюджується дезінформація щодо знищення кораблів та катерів Військово-Морських Сил ЗС України. Так, прикриваючись намаганням вразити кораблі Військово-Морських Сил ЗС України, Російська Федерація вчергове завдала удару по цивільних об’єктах, пошкодивши портову інфраструктуру. Проте кораблі та катери Військово-Морських Сил ЗС України продовжують захищати Україну з морського напрямку. 

В ООН назвали число вбитих росіянами дітей в Україні

Понад 600 маленьких українців загинули і більш як 1420 дістали поранення з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Однак реальні цифри, ймовірно, набагато вищі. Крім того, діти в україні через війну стикаються з підвищеними ризиками торгівлі людьми, експлуатації та насильства.

За даними російських ЗМІ, пожежа виникла на заводі Лукойл-Ухтанафтопереробка. Перед інцидентом місцеві жителі чули вибух, пізніше було помічено дим. За даними Telegram-каналу Mash, двоє осіб загинули, четверо госпіталізовані з опіками та отруєнням газом. 

Китай знову вдався до залякувань щодо Тайваню

Пекін пообіцяв силою “розгромити” незалежність острова. Відповідну заяву глава Міноборони Китаю зробив на конференції з питань безпеки “Діалог – Шангрі Ла” в Сінгапурі. За його словами, Пекін нібито налаштований на “мирне возз’єднання”, але “сили незалежності” Тайваню перешкоджають цьому. Він сказав, що армія Китаю діятиме “рішуче”, щоб запобігти незалежності Тайваню.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button