Події

Підсумки 01.08: Вдалий обмін і ситуація на фронті

Підсумки 01.08: Вдалий обмін і ситуація на фронті

Фото: AFP

Обмін ув’язненими між США, Росією, Німеччиною та трьома іншими західними країнами загалом складається з 24 осіб

Президент США заявив про вдалий обмін увʼязненими з Росією; Російські незначні успіхи на фронті досягаються ціною великих втрат. Kореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Росія та Захід провели масштабний обмін в’язнями

Відбувся масштабний обмін ув’язненими між РФ, Білорусією, США та  Німеччиною. Обмін відбувся в аеропорту Анкари. У Вашингтоні підтвердили, що троє американських громадян та один власник грін-карти повертаються до Сполучених Штатів у межах домовленості про обмін ув’язненими між Москвою та Заходом. Президент США Джо Байден у своєму повідомленні зазначив, що завдяки угоді вдалося звільнити з Росії 16 осіб, серед яких п’ятеро громадян Німеччини та семеро росіян.Він подякував союзникам, які підтримували Штати у переговорах, -це Німеччина, Польща, Словенія, Норвегія та Туреччина.Байден додав, що загалом його адміністрація повернула додому понад 70 американців, багато з яких були ув’язнені ще до того, як він прийшов на посаду.

Сирський визнав незначні просування Росії на фронті

На деяких ділянках фронту росіяни мають незначний успіх, але це відбувається ціною значних втрат і суттєво не змінює ситуацію на полі бою. Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський наголосив, що під час активних бойових дій тактичні позиції військ можуть змінюватись кілька разів протягом доби. Він зазначив, що противник продовжує зосереджувати зусилля на Покровському напрямку, кидає у бій свої найдосвідченіші штурмові підрозділи, намагаючись прорвати оборону ЗСУ на напрямку Желанне, Новогродівка і Покровськ.

У Міноборони розказала, яка галузь“забронюваланайбільше чоловіків

Станом на сьогодні 615 тисяч військовозобовʼязаних чоловіків мають відстрочку від призову на військову службу у звʼязку з бронюванням. Найбільше “заброньованих” – в енергетичній галузі. На другому місці – промисловість, виробництво, на третьому – транспорт.

В ООН назвали число загиблих під час війни серед мирного населення

З початку повномасштабного вторгнення росіян ООН зафіксувала в Україні понад 32,1 тисячі жертв серед цивільного населення, включно з загиблими та пораненими. При цьому, 92% випадків загибелі цивільних сталися внаслідок застосування вибухової зброї з широкою зоною ураження, а 4% -внаслідок підриву на мінах та вибухових пристроях.Від мін особливо постраждали фермери, 128 з яких загинули з лютого 2022 року. 

Стали відомі втрати росіян за липень

Командувач Сухопутних військ ЗС України генерал-лейтенант Олександр Павлюк повідомив, що втрати російських військ в Україні за липень становили 35680 солдатів. Окрім цього, ЗСУ знищили значну кількість озброєння та військової техніки російських військ. Зокрема ворог втратив 300 танків, 653 бойових броньованих машин, 1520 артилерійських систем, 21 РСЗВ, 33 засоби ППО, 2103 одиниці автотехніки та 265 одиниць спецтехніки за місяць.

Другий український корвет спустили на воду на корабельні у Туреччині

Довжина корабля 100 метрів, ширина 14,40, осадка 3,90 метрів, повна водотоннажність 2340 т, максимальна швидкість 30 вузлів. Судно оснащено найсучаснішим радіообладнанням, артилерійським і ракетним озброєнням, включно з протикорабельними ракетами Гарпун. На ньому також передбачено ангар для базування вертольота.

ЦАХАЛ заявив про ліквідацію командира військового крила ХАМАС

Внаслідок ізраїльського авіаудару на півдні Сектора Газа в липні було вбито командира військового крила ХАМАС Мухаммада Дейфа. Як відомо, 58-річний Дейф, який командував бригадами Ізз аль-Дін аль-Кассам упродовж більше ніж двох десятиліть, тривалий час був одним із найрозшукуваніших терористів, яких розшукував Ізраїль. Він був організатором нападу ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня, коли загинуло приблизно 1200 осіб і ще приблизно 251 було вивезено в Газу як заручників.

Уряд запровадив тимчасовий мораторій на виплати за єврооблігаціями України

Кабінет міністрів скористався законом, який дозволяє йому тимчасово призупинити виплати за державним боргом на період переговорів про реструктуризацію. Це означає, що Україна не виплатить купонний платіж у розмірі $34 млн за єврооблігаціями з погашенням у 2026 році, термін якого настає 1 серпня. 

У ЄС набув чинності закон про штучний інтелект

У ЄС набув чинності закон про штучний інтелект, який називають першим подібним регуляторним документом у світі. Він має гарантувати безпеку і дотримання основних прав громадян у процесі розвитку технологій штучного інтелекту. Зокрема, закон передбачає, що користувачів мають зрозуміло попереджати про взаємодію з чат-ботами, а не живою людиною, і позначати контент, згенерований штучним інтелектом.  

У США робот самотужки виконав процедуру підготовки зуба до встановлення коронки

Компанія Perceptive з Бостона, США, розробила робота-стоматолога під управлінням штучного інтелекту, який вперше самостійно провів процедуру підготовки зуба до встановлення коронки. Зазвичай на таку процедуру стоматолог витрачає близько двох годин, але робот справився із завданням за 15 хвилин.

В Україні зросли продажі нових автомобілів

В Україні впродовж липня було зареєстровано близько 6,4 тис. нових легкових авто, що 20% більше ніж торік. Відносно червня 2024 року продажі зросли на 24%. Лідерство на ринку нових авто продовжує утримувати японська марка Toyota. У липні український автопарк поповнили 1024 нових авто цієї марки.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

1 × three =

Back to top button