Події

Під час окупації Сумщини наказав стріляти в цивільного, який відмовився закопа…

Під час окупації Сумщини наказав стріляти в цивільного, який відмовився закопати в ямі тіло знайомої, – до 10 років позбавлення волі засуджено військового рф

????За публічного обвинувачення прокурорів Сумської обласної прокуратури командира 5 батареї 147 самохідного артилерійського полку сухопутних військ рф визнано винним у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України).

????Вироком суду його заочно засуджено до 10 років позбавлення волі.

????Прокурор у суді довів, що 9 березня 2022 року мирний житель на власному автомобілі разом зі знайомою їхали по дорозі «Суми – Полтава». На облаштованому російськими військовими блок-посту водій вийшов із автівки, у цей час окупанти обстріляли транспортний засіб. Від отриманих поранень пасажирка, яка сиділа не передньому сидінні, загинула. Не зважаючи на труп, троє військових рф сіли в авто та змусили водія везти їх у визначеному напрямку.

????У с. Боромля Охтирського району їх зупинили інші окупанти. Водій вийшов із автівки та розповів про обставини вбивства військовому, який був серед них головним. Натомість той наказав чоловікові закопати труп, який так і залишався в авто, у найближчій ямі чи на узбіччі дороги. Коли чоловік відмовився, військовий наказав своїм підлеглим спочатку прострелити потерпілому коліна, а потім взагалі сказав убити його. Коли окупанти вже були готові виконати наказ командира, їм надійшло повідомлення про необхідність терміново прибути в інше місце для підкріплення. Вони наказали чоловікові витягти з автівки тіло загиблої. Доки він переміщав тіло, вони на його автівці поїхали з місця події.

????Наразі встановлюються військові рф, які обстріляли авто та вбили жінку, а також ті, які направляли зброю на чоловіка та готові були вистрілити.

????Спеціальне досудове розслідування – ГУ НП в Сумській області.

Back to top button