Події

​​‍ Оновлення освітніх програм у сфері кібербезпеки згідно з новими профстан…

​​????‍???? Оновлення освітніх програм у сфері кібербезпеки згідно з новими профстандартами: досвід та плани

В Україні триває робота над удосконаленням системи підготовки кадрів і посиленням кадрового потенціалу у сфері інформаційної та кібербезпеки. Реформа передбачає, зокрема, розроблення та впровадження нових професійних стандартів із урахуванням найкращого міжнародного досвіду. Нові профстандарти важливі як для роботодавців, так і для закладів освіти, які можуть адаптувати відповідно до них свої освітньо-професійні програми.

ℹ️ Як саме це відбувається? Що вже вдалося реалізувати і які плани на майбутнє? Ці та інші питання обговорили 26 жовтня під час круглого столу «Презентація оновлених освітніх програм із кібербезпеки», який організували фахівці Проєкту USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України». У заході взяли участь представники Держспецзв’язку, які працюють над розробленням профстандартів, Міністерства освіти, Мінцифри, закладів вищої освіти тощо.

????️ Заступник голови Держспецзв’язку Олександр Потій подякував американському народові та Проєкту USAID за підтримку та співпрацю. Також він розповів про екосистему професійної стандартизації, роль Держспецзв’язку в ній і нагадав, що у 2022 році в Україні були розроблені, затверджені та внесені до Реєстру кваліфікацій перші шість нових професійних стандартів у галузі кібербезпеки. Це «Розробник систем захисту інформації», «Адміністратор мереж і систем», «Фахівець сфери захисту інформації», «Аналітик з безпеки інформаційно-телекомунікаційних систем», «Фахівець з питань безпеки (інформаційно-комунікаційні технології)», «Інструктор-методист з інформаційної безпеки та кібербезпеки». У 2023 році розроблені проєкти ще 15 нових профстандартів, які невдовзі будуть затверджені.

???? «Вже під час навчання важливо враховувати виклики сьогодення, які постають перед нами у кіберпросторі, а також актуальні потреби ринку. Фахівці з інформаційної та кібербезпеки повинні мати відповідні знання, уміння та навички, щоб ефективно протистояти загрозам та забезпечувати надійний кіберзахист. І нові профстандарти покликані допомогти цьому», – підкреслив Олександр Потій. Він зауважив, що основна робота з розроблення основних профстандартів майже закінчена. Далі додаватимемо кілька стандартів у рік.

Також Олександр Потій поділився планами щодо подальших кроків з посилення кадрового потенціалу у сфері кібербезпеки. Серед них побудова професійного ринку праці, формування кадрового резерву, внесення необхідних змін до посадових інструкцій та критеріїв оцінювання фахівців у держсекторі та інші – все для того, щоб наш кіберпростір, інформаційно-комунікаційні системи захищали професіонали.

Зауважимо, що навчальні заклади вже почали оновлювати освітньо-професійні програми відповідно до сучасних вимог, а також – згідно з новими професійними стандартами. Зокрема, такий досвід вже має Києво-Могилянська академія, Маріупольський державний університет, Харківський національний університет електроніки тощо. Про свій досвід представники цих закладів розповіли під час круглого столу.

Ця робота триватиме і наступного року. Впровадження нових профстандартів сприятиме покращенню якості підготовки професійних кадрів у галузі кібербезпеки та захисту інформації.

???? Нагадаємо, також в межах реформування до державного класифікатора професій вперше за багато років були додані зміни та нові професії у галузі кібербезпеки та інформаційної безпеки (зараз їх 27). Окрім того, в планах – створити в Україні мережу незалежних кваліфікаційних центрів, де фахівці зможуть підтверджувати рівень своїх знань, навичок та компетенцій.

Back to top button