Події

Офіс Генпрокурора посилює співпрацю з ООН у галузі захисту довкілля Предста…

Офіс Генпрокурора посилює співпрацю з ООН у галузі захисту довкілля

???? Представник Офісу Генпрокурора взяв участь у Колоквіумі «Судовий захист прав людини та суспільних інтересів від забруднення навколишнього середовища хімічними речовинами та відходами», що відбувся у Женеві.

????На заході були присутні представники судової влади, прокуратур та органів контролю пан’європейського регіону. Вони поділилися досвідом реалізації Орхуської конвенції. Зокрема, щодо можливостей захисту довкілля від забруднення хімічними речовинами та відходами за допомогою інструментів Орхуської конвенції, практикою розгляду таких справ.

???? Офіс Генпрокурора посилює роботу в галузі захисту навколишнього середовища. Вдячні Європейській економічній комісії ООН за запрошення. Участь у таких заходах є елементом міжнародного співробітництва та важливою складовою інституційного розвитку ОГП в епоху глобалізації та транскордонного характеру злочинності, – підкреслив радник Генерального прокурора Максим Попов.

????Орхуська конвенція ратифікована десятками країн. Вона покликана сприяти захисту права кожної людини нинішнього і прийдешніх поколінь жити в довкіллі,сприятливому для її здоров’я та добробуту.

????Україна ратифікувала її у 1999 році. Відтоді прокурори, реалізуючи свої повноваження щодо представництва інтересів держави у суді у справах щодо захисту довкілля, опосередковано вживають заходів для захисту прав громадськості на безпечне довкілля та доступу до відповідної інформації.

????Інтереси держави у таких спорах, як правило, співпадають з екологічними інтересами громадськості. Лише протягом 2022 року прокурори пред’явили позовів на майже 423,8 млн грн. Задоволено вимоги прокурорів та добровільно відшкодовано 89,2 млн грн.

Back to top button