Події

​​ Нові виклики у кіберпросторі вимагають нових підходів до забезпечення кібер…

​​???? Нові виклики у кіберпросторі вимагають нових підходів до забезпечення кіберзахисту, – Данило Мялковський

Якщо раніше кібератаки розглядали як зброю для воєн майбутнього, то агресія росії проти України чітко демонструє, що майбутнє вже настало. Російське повномасштабне вторгнення у кіберпросторі передувало початку кінетичної операції. І зараз ми бачимо, що схожі сценарії реалізуються вже в інших місцях. Про це на XVII щорічній конференції #ENISE сказав директор Департаменту кіберзахисту Адміністрації Держспецзв’язку Данило Мялковський.

Сьогодні вже ніхто не заперечує, що кіберпростір став повноцінним доменом проведення воєнних операцій. Війна в Україні дає всьому світу можливість побачити, яким буде наше майбутнє. Кіберпростір не має кордонів, і це вже відчули наші партнери з інших країн. Російські хакери здійснюють атаки на інформаційні системи держав цивілізованого світу з метою знизити рівень підтримки нашої країни у війні проти окупанта.

???? «Не лише Україна зараз під атаками. Російські хакери значно збільшили кількість атак на об’єкти інформаційної інфраструктури наших партнерів, і їхня кількість продовжує зростати. Помилково думати, що вони цікавляться винятково критичною інфраструктурою. Практика демонструє, що російські військові кіберзлочинці та пов’язані з ними хакерські угрупування атакують всі інституції, до яких вони здатні дотягнутися», – підкреслив Данило Мялковський.

Такі виклики потребують швидкої реакції та запровадження на законодавчому рівні нових підходів, які сприятимуть реальному покращенню рівня кіберзахисту та стійкості до кібератак, як в секторах критичної інфраструктури, так і в окремих критично важливих інформаційних системах, так і загальній кіберстійкості держави.

Також в умовах кібервійни одним із ключових факторів стає відповідальність та оперативність обміну інформацією про кіберінциденти між державним та приватним сектором, а також на міждержавному рівні. У цьому контексті обов’язковим є інформування про кіберінциденти та кібератаки, а також дотримання порядку реагування, що стає необхідною складовою для запобігання їх поширення, зменшення негативних наслідків та полегшення відновлення в подальшому.

Водночас Україна продовжує запроваджувати найбільш прогресивні європейські та світові підходи з урахуванням власного досвіду постійного практичного протистояння російським хакерським угрупуванням та реалізує необхідні кроки для розвитку кадрового потенціалу.

???? «Саме людський фактор відіграватиме ключову роль у майбутньому. Наявність необхідної кількості вмотивованих фахівців високого рівня стане однією із ключових для кіберстійкості держави», – підкреслив Данило Мялковський.

Back to top button