Події

​​ Національний центр оперативно-технічного управління мережами телекомуніка…

​​???? Національний центр оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій ухвалив розпорядження розблокувати сервіс Linktr.ee

Національний центр оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій (НЦУ), що належить до структури Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, зобов’язав провайдерів розблокувати сервіс Linktr.ee. Відповідно, рішення від 6 жовтня, згідно з яким сервіс був заблокований, більше не є чинним. Обидва розпорядження були ухвалені у відповідь на звернення Департаменту кіберполіції Національної поліції України.

Варто підкреслити, що НЦУ є технічним органом і не ухвалює рішень про блокування тих чи інших ресурсів. Відповідні повноваження мають тільки правоохоронні органи, на звернення яких і реагує НЦУ.

Щодо причин блокування, то в Департаменті кіберполіції уточнили, що викрили шахрайську схему, пов’язану з отриманням фінансової допомоги від держави. Зловмисники використовували іноземний сервіс Linktr.ee для генерування посилань на фішингові сайти. Інтерфейс таких вебресурсів був дуже схожим на популярний державний ресурс. Таким чином, створені на основі Linktr.ee сайти перенаправляли жертв з однієї URL-адреси на іншу, маскуючи дії шахраїв та вводячи потерпілих в оману.

У звʼязку зі стрімким зростанням кількості жертв зазначеної шахрайської схеми було ухвалене рішення про тимчасове блокування роботи іноземного сервісу.

Розпорядження про розблокування сервісу Linktr.ee вже розіслано операторам телекомунікацій і буде опубліковано на сайті Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації, найближчим часом.

???? Нагадаємо, Національний центр оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій був створений Кабінетом Міністрів України у 2019 році для забезпечення оперативно-технічного управління телекомунікаційними мережами загального користування всіх операторів телекомунікацій в умовах надзвичайних ситуацій, надзвичайного та воєнного стану.

Протягом 2022 року з метою забезпечення управління підрозділами сил безпеки і оборони, за розпорядженнями НЦУ операторами електронних комунікацій було організовано більше 1 500 додаткових каналів зв’язку.

Завдяки координації НЦУ фахівці українських операторів телекомунікацій протягом року від початку повномасштабного вторгнення:

у 1 315 населених пунктах відновили зв’язок;
2 054 базові станції підключили повторно;
усунули 2 300 розривів магістральних ліній зв’язку.

Back to top button