Події

​​ Набуло чинності рішення РНБО про організацію захисту та посилення безпеки о…

​​???? Набуло чинності рішення РНБО про організацію захисту та посилення безпеки об’єктів критичної інфраструктури паливно-енергетичного сектору

Президент України Володимир Зеленський Указом ввів в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 17 жовтня 2023 року «Про організацію захисту та забезпечення безпеки функціонування об’єктів критичної інфраструктури та енергетики України в умовах ведення воєнних дій».

Через пошкодження та руйнування об’єктів критичної інфраструктури паливно-енергетичного сектору, а також ймовірні подальші атаки по цих об’єктах під час осінньо-зимового періоду, Рада національної безпеки і оборони України доручила Кабінету Міністрів зокрема впродовж 10 днів забезпечити виконання робіт і заходів із належного інженерного та фізичного захисту об’єктів критичної інфраструктури. Окрім того, має зрости кількість та посилитись спроможність вогневих груп, які прикривають, охороняють та обороняють об’єкти критичної інфраструктури.

Уряд також повинен забезпечити, щоб оператори критичної інфраструктури впродовж 10 днів створили резерви обладнання та запасних частин для своєчасного відновлення обладнання у разі пошкодження, а також архівували та зберегли документи на унікальне обладнання та критичні бази даних.

Оператори критичної інфраструктури паливно-енергетичного комплексу зобов’язані створити умови для захисту персоналу, організувати та бути готовими провести евакуаційні заходи у разі необхідності. А також віднайти можливість оповіщення населення, яке може потрапити в зону ймовірного ураження об’єкта.

Окрім того, Уряд впродовж трьох місяців має затвердити План заходів із відновлення об’єктів критичної інфраструктури паливно-енергетичного сектору та знайти джерела фінансування відповідного Плану. Зокрема, шляхом додавання змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік».

Адміністрація Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України та Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України зобов’язані впродовж місяця підготувати методичні рекомендації для місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо розроблення та затвердження місцевих програм забезпечення безпеки та стійкості критичної інфраструктури, програм підвищення стійкості територіальних громад до кризових ситуацій.

Упродовж місяця Держспецзв’язку спільно із функціональними і секторальними органами у сфері захисту критичної інфраструктури повинні поінформувати Уряд про можливість запровадження захищеної електронної комунікаційної мережі для обміну інформацією з обмеженим доступом між суб’єктами національної системи захисту критичної інфраструктури.

???? Нагадаємо, що під час дії воєнного стану та протягом 12 місяців після його припинення чи скасування уповноваженим органом у сфері захисту критичної інфраструктури України визначена Державна служба спеціального звʼязку та захисту інформації України. Уповноважений орган координує діяльність суб’єктів національної системи захисту, забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері захисту критичної інфраструктури.

Back to top button