Події

​​ Місцеві органи влади мають інтенсифікувати роботу щодо захисту об’єктів кри…

​​???? Місцеві органи влади мають інтенсифікувати роботу щодо захисту об’єктів критичної інфраструктури – Юрій Щиголь

Голова Держспецзв’язку Юрій Щиголь взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад, який відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського 30 липня в Івано-Франківську.

Головним питанням Конгресу стала підготовка до нового опалювального сезону на тлі загрози нового ракетного терору з ударами по енергетичних об’єктах.

Голова Держспецзв’язку відзначив загальну позитивну динаміку в частині інженерного облаштування об’єктів критичної інфраструктури (ОКІ).

???? «Вже є позитивна практика спрацювання габіонів на об’єктах критичної інфраструктури, що дало змогу запобігти руйнуванню критичних елементів об’єктів під час завдання противником повітряного удару із застосуванням крилатих ракет», – підкреслив Юрій Щиголь.

ℹ️ Зараз Держспецзв’язку координує заходи з посилення захищеності 228 об’єктів критичної інфраструктури, які потребують першочергового прикриття від повітряних ударів противника. На базі обласних управлінь Держспецзв’язку утворені сектори захисту критичної інфраструктури. Фахівці Служби надають консультативну, методичну, аналітичну допомогу за відповідним напрямом.

???? «Необхідно зберегти темпи робіт у паливно-енергетичному секторі та інтенсифікувати роботи з інженерного обладнання та захисту об’єктів критичної інфраструктури в інших важливих галузях», – додав він.

За його словами, місцеві органи влади мають інтенсифікувати роботу у напрямі захисту критичної інфраструктури, зокрема посилити співпрацю з власниками та операторами ОКІ для здійснення відповідних захисних заходів.
Окремим проблемним питанням є вартісне виконання заходів захисту ОКІ у разі настання кризових ситуацій та їхнього відновлення.
Одним зі шляхів вирішення цієї проблеми та зменшення навантаження на державний бюджет є утворення Фонду захисту критичної інфраструктури. Основними джерелами наповнення цього фонду може бути міжнародна допомога, внески юридичних та фізичних осіб, внески операторів та власників ОКІ, інші джерела.

???? Нагадаємо, що на час дії воєнного стану та протягом 12 місяців після його припинення чи скасування уповноваженим органом у сфері захисту критичної інфраструктури України визначена Державна служба спеціального звʼязку та захисту інформації України. Уповноважений орган координує діяльність суб’єктів національної системи захисту, забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері захисту критичної інфраструктури.

Також уповноважений орган є держателем та адміністратором Реєстру об’єктів критичної інфраструктури, який відіграє важливу роль у координації процесу захисту критичної інфраструктури України. Він дозволяє узгодити дії суб’єктів національної системи захисту критичної інфраструктури, запровадити обмін інформацією між суб’єктами захисту, створити єдину базу даних щодо загроз і вразливостей, здійснити оцінку стану захищеності ОКІ, забезпечити паспортизацію та захист обʼєктів.

Back to top button