Події

Катування цивільних на Херсонщині – повідомлено про підозру 9 учасникам НЗФ, се…

Катування цивільних на Херсонщині – повідомлено про підозру 9 учасникам НЗФ, серед яких ексголова СБУ

???? За процесуального керівництва Херсонської обласної прокуратури заочно повідомлено про підозру ексголові СБУ-керівнику НЗФ та восьми його учасникам. Підозрювані раніше працювали в правоохоронних органах.

????За даними слідства, з квітня по травень 2022 року, за підтримки військового командування РФ, у Херсоні створено незаконне збройне формування – «Государственная служба безопасности Херсонской области».

????Це формування стало аналогом ФСБ для окупованих територій Херсонщини. Його мета – забезпечення відокремлення Херсонської області від України та приєднання до складу РФ. Спосіб – шляхом придушення будь-яких проявів невизнання політики окупаційної влади серед цивільного населення.

❗️Очолив збройне формування колишній голова Служби безпеки України часів президента-втікача.

????Представники так званої служби відшукували та затримували громадян України, проукраїнських активістів, противників окупаційної влади, інших цивільних осіб.

????В одній із захоплених будівель у Херсоні учасники формування облаштовували місце незаконного ув’язнення та катування людей.

????Затримання мирних мешканців відбувалось під різними приводами, а отримати свободу, в деяких випадках, вони могли лише заплативши «викуп».

????Цивільних тримали у нелюдських умовах, до них застосовувалось психологічне та фізичне насильство.

????Щоденно вони піддавались побоям, катуванню електричним струмом. Їх обмежували у харчуванні та не давали води. Учасники НЗФ імітували розстріл потерпілих.

????На підставі зібраних доказів керівнику НЗФ та його членам повідомлено про підозру у посяганні на територіальну цілісність і недоторканість України та державній зраді, вчинених в умовах воєнного стану, створенні не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань, а також порушенні законів та звичаїв війни (ст. 110, ст. 111, ст. 260, ст. 438 КК України).

????Досудове розслідування здійснюють слідчі УСБ України в Херсонській області.

Більше

Back to top button