Події

Катували ув’язнених і вимагали кошти від рідних за припинення знущань – затрим…

Катували ув’язнених і вимагали кошти від рідних за припинення знущань – затримано колишніх керівників колонії на Запоріжжі

???? За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора затримано та повідомлено про підозру колишнім начальнику та першому заступнику Бердянської виправної колонії №77.

????Їм інкримінують створення і керівництво злочинною організацією, катування ув’язнених виправної установи та вимагання (ч. 1 ст. 255, ч. 2 ст. 127, ч. 4 ст. 189 КК України).

????За даними слідства, колишні керівники колонії створили злочинну організацію.

????Упродовж 2016 – 2021 років її учасники з метою вимагання коштів систематично катували ув’язнених.

????За вказівкою керівників злочинної організації виконавці застосовували до засуджених різні методи катувань.

????Вони замотували їх в мокрий матрац і доводили до стану удушення, затискаючи обличчя. Також наносили удари пластиковою або дерев’яною палицею по стопах, сідницях, відбивали фаланги пальців рук. Наносили удари кулаком в область хребців шиї, від яких потерпілі на мить втрачали координацію або взагалі свідомість, викручували руки за спиною.

????Ще одним видом катувань було занесення під нігті грибкових інфекцій забрудненою швейною голкою. Зв’язували ув’язнених, тримаючи їх в знерухомленому стані тривалий час, заставляли довго стояти в одному положенні протягом 12 годин і навіть більше. Також вони практикували інше жорстоке поводження.

????При цьому вони вимагали від членів родин потерпілих кошти за уникнення таких катувань.

????Гроші, як правило, надходили на банківські картки родичів днювальних і старших днювальних. Вони потім їх знімали та готівкою передавали у посилках до колонії.

????Раніше у цьому провадженні притягнуто до відповідальності 5 засуджених, які входили до складу злочинної організації. На виконання вказівок керівництва колонії вони були виконавцями – катували та вимагали кошти в інших ув’язнених.

????Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюють слідчі ДБР за оперативного супроводу СБУ.

Back to top button