Події

Іван Вигівський: На минулому тижні за ініціативою Генерального прокурора стар…

Іван Вигівський: На минулому тижні за ініціативою Генерального прокурора стартував пілотний Проєкт імплементації міжнародних стандартів правосуддя, дружнього до дитини, у практичну діяльність.

В основі пілотного проєкту покладено «дитиноцентризм», тобто всі етапи процесу будуються навколо неповнолітнього, з урахуванням його інтересів, права на захист і допомогу.

Це результат спільної роботи МВС України, Національної поліції України, Офісу Генерального прокурора, українських та міжнародних експертів, зокрема Ради Європи, представництва дитячого фонду ЮНІСЕФ в Україні з рахуванням рекомендацій Комітету ООН з прав дитини та інших.

Наказ про впровадження проєкту був підписаний Міністром внутрішніх справ, Генеральним прокурором, Міністром юстиції та першим заступником Міністра соціальної політики України.

Російська збройна агресія поставила нові виклики перед усіма державними інституціями, що захищають права дітей. Це збільшення кількості постраждалих від війни, обстріли, проблеми з доступом до освітнього середовища, зростання кількості дітей, які залишилися без батьківського піклування та багато інших. Зокрема і з урахуванням вказаних факторів діти вчиняють правопорушення та є потерпілими від них.

????Не дивлячись на щорічну сталу тенденцію до зниження, у цьому році більше 700 дітей вчинили майже 1200 кримінальних правопорушень та понад 1800 дітей постраждали від 2033 злочинів.

Вказаний пілотний проєкт запроваджується в шести регіонах України: у Житомирській, Кіровоградській, Львівській, Чернівецькій та Черкаській областях і в місті Києві. По його завершенню нові стандарти буде закріплено законодавчо, масштабувавши принципи дружнього до дітей правосуддя на всю країну.

???? Поліція, прокуратура, органи юстиції та соціальні працівники – мають працювати в одному правовому полі, єдиним фронтом, долучаючись до впровадження інновацій на шляху до більш гуманного правосуддя щодо дітей.

Back to top button