Події

Ідентифіковано військовослужбовців рф, які вбили охоронця Новусу в Бучі За п…

Ідентифіковано військовослужбовців рф, які вбили охоронця Новусу в Бучі

????За процесуального керівництва Офісу Генпрокурора встановлено і повідомлено про підозру чотирьом військовослужбовцям збройних сил рф.

????Двом командирам, заряджаючому самохідних артилерійських гармат і старшому розвіднику-далекомірнику 1-ї самохідної артилерійської батареї у складі 76-ї десантно-штурмової дивізії рф інкримінують вчинення порушення законів та звичаїв війни, поєднане з умисним вбивством (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України).

????За даними слідства, 27 лютого 2022 року під час руху колони російських військ по м. Буча старший офіцер самохідної артбатареї віддав наказ підлеглим військовослужбовцям рф.

????Через радіозв’язок він наказав ідентифікувати всіх, хто був одягнений у чорний одяг, як ворогів.

????Така інструкція щодо ідентифікації ворога могла призвести до випадкових жертв серед цивільних, оскільки багато з них могли носити атрибути чорного кольору. Через те, що в наказі не було дотримано принципу розрізнення, командир батареї порушив норми міжнародного гуманітарного права.

????Його підлеглі військовослужбовці зс рф, отримавши злочинний наказ, погодилися його виконати. При цьому спиралися на принцип кругової поруки у військовому формуванні.

????Потім військовослужбовці 1-ї самохідної артилерійської батареї помітили біля магазину Новус у м. Буча чоловіка. Він був одягнений в службовий одяг чорного кольору з позначенням «Охорона Новус».

????Охоронець не мав зброї і не становив жодної загрози для окупантів.

????Проте на виконання злочинного наказу командира вони відкрили вогонь із автоматичної вогнепальної зброї по цивільному. В результаті дій російських військових чоловік отримав поранення, від якого помер.

????Досудове розслідування – Головне слідче управління Національної поліції України.

Back to top button