Події

Голові центрального банку рф повідомлено про підозру у сприянні фінансування …

Голові центрального банку рф повідомлено про підозру у сприянні фінансування війни проти України та організації діяльності російських банків на окупованих територіях

За процесуального керівництва прокурорів Офісу Генпрокурора повідомлено про зміну раніше повідомленої підозри та нову підозру голові центрального банку рф за фактами пособництва у зміні меж території та державного кордону України і пособництва у веденні агресивної війни (ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 437 КК України).

За даними слідства, підозрювана після початку агресії рф проти України в лютому 2014 року організувала розробку нормативно-правових актів, які регулювали перехід фінансової і банківської системи АР Крим і м. Севастополя під управління держави-агресора. Вона сприяла припиненню діяльності банківської системи України в АР Крим, натомість організувала там  роботу відділень російських банків. 

Після широкомасштабного вторгнення зс рф в Україну підозрювана також сприяла діяльності російських банків та впроваджувала обіг рубля на окупованих територіях України – АР Крим і м. Севастополь, Харківської і Херсонської областей.

Через такі дії Україна мала втратити економічний контроль над територіями АР Крим, м. Севастополя, частин пʼятьох областей для їх подальшої анексії державою-агресором.

Крім того голова центрбанку рф сприяла вищому військово-політичному керівництву рф у веденні агресивної війни.
Будучи особою, яка спроможна фактично здійснювати контроль за політичними діями рф у сфері економіки та керувати ними, підозрювана переналаштувала пріоритети монетарної політики і спрямувала їх на підтримку військово-промислового комплексу рф.

Використовуючи активи і ресурси банку росії, вона створює умови для обходу фізичними і юридичними особами, причетними до фінансування впк рф, санкцій, сприяє мобілізації в державі-агресорі, створює умови для проведення розрахунків за зброю з Іраном, ініціює введення «контрсанкції». 

Кошти, які перебувають на рахунках російського центрального банку, фактично є одним із інструментів ведення війни. Завдяки міжнародним партнерам України майже 300 млрд доларів США заблоковані на рахунках центрального банку рф по всьому світу.

Досудове розслідування – ГСУ СБУ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

four × one =

Back to top button