Події

​​‍ Фахівці Держспецзв’язку провели тренінг для фасилітаторів командно-штаб…

​​????‍???? Фахівці Держспецзв’язку провели тренінг для фасилітаторів командно-штабних навчань (Table Top Exercises, TTX) з представниками секторальних органів у сфері захисту критичної інфраструктури.

Участь у триденному тренінгу, проведеному за підтримки Проєкту USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України», взяли представники майже двох десятків центральних органів виконавчої влади.

Пілотний тренінг дав змогу запрошеним представникам міністерств здобути необхідні знання з питань фасилітації ТТХ та інших типів вправ. Разом з тим, Держспецзв’язку розробляє наступний тренінг, після проходження якого слухачі зможуть отримати навички проведення майбутніх навчань у ролі керівників, а також компетенції для навчання інших фахівців профільних підрозділів міністерств задля масштабування практики проведення навчань в Україні.

ℹ️ Під час заходу учасники:

1️⃣ Дізналися, навіщо проводити вправи, як проводити їх планування, як обрати відповідний тип заходу відповідно до мети й завдань вправи, структуру та методику розроблення навчальних вправ, враховуючи особливості організації та методичної підготовки.

2️⃣ Визначили, яким має бути фасилітатор навчань, якими навичками та компетенціями володіти, на що звертати увагу і як контролювати перебіг дискусії.

3️⃣ З’ясували основні вимоги до проведення навчальних заходів щодо тайм-менеджменту, локації проведення, а також усіх інших чинників, що впливають на організацію та проведення вправ.

4️⃣ Виокремили найкращі практики фасилітації та мали змогу їх застосувати під час практичного відпрацювання в імітованих реальних умовах (змодельоване середовище, реалістичний сценарій, уявна поведінка учасників).

????️ Керівник тренінгу – представник Адміністрації Держспецзв’язку Олександр Бакалинський підкреслив: «Фахівці, що брали участь в організації та проведення тренінгу для фасилітаторів, мали змогу імплементувати знання та навички, отримані під час участі в спеціалізованому тренінгу для фасилітаторів, проведеному представниками Агентства з кібербезпеки та безпеки інфраструктури Департаменту національної безпеки Сполучених Штатів Америки (CISA) за напрямом вивчення методології та практики безпеки критичної інфраструктури Сполучених Штатів Америки в рамках Меморандуму про співробітництво щодо співпраці у сфері кібербезпеки між Держспецзв’язку та CISA. Ця співпраця розвивається за підтримки Проєкту USAID Кібербезпека. Тепер фахівці поширюють отриманий досвід серед колег з різних установ та організацій, зокрема представників Міністерств – секторальних органів у сфері захисту критичної інфраструктури, та готові поділитися цими навичками з фахівцями інших державних органів».

Держспецзв’язку продовжує практику проведення командно-штабних навчань та спеціалізованих навчальних заходів ТТХ для представників органів державної влади та представників установ та організацій приватного сектору, залучення профільних фахівців даних інституцій задля поширення такого навчального формату в рамках розвитку національної системи кібербезпеки для протидії кіберзагрозам у сучасному безпековому середовищі, а також вдосконалення національної системи захисту критичної інфраструктури.

Back to top button