Події

​​Естонія – надійний партнер України: Держспецзв’язку відвідали представники Рі…

​​Естонія – надійний партнер України: Держспецзв’язку відвідали представники Рійгікогу???????? ????????

До Держспецзв’язку з візитом завітала естонська делегація: Надзвичайний і Повноважний Посол Естонської Республіки в Україні Каімо Кууск, Аташе з питань оборони Ееро Кіннунен, а також представники Рійгікогу (естонського парламенту) – Голова Комітету з питань національної оборони Естонії Грігоре-Калев Стойческу та депутати Комітету Антц Лаанеоц, Мееліс Кіілі, Айвар Енгел, Пеетер Талі, Прііт Сібул.

Заступники голови Держспецзв’язку Віктор Жора та Олександр Потій розповіли гостям про основні напрями діяльності Держспецзв’язку, серед яких – кіберзахист, урядовий та цивільний зв’язок, забезпечення трансляції телевізійного та радіосигналу, створення Армії дронів та інші. Також обговорили виклики, перед якими постала наша країна через масштабну російську агресію, що триває зокрема і у кіберпросторі.

????Віктор Жора ознайомив членів делегації з роботою Кіберцентру UA30, Урядової команди реагування на комп’ютерні надзвичайні події CERT-UA та нагадав, що від початку 2022 року кількість ворожих кібератак на українську інфраструктуру значно зросла, і їхня інтенсивність не зменшується.

????«Україна залишається у фокусі уваги російських хакерів. Проте ми бачимо, що вони атакують і ті країни, які нас підтримують. Тож ми відкриті для пропозицій щодо співпраці, які дозволять посилити кіберстійкість наших партнерів», – зазначив Віктор Жора.

Він нагадав, що Україна та Естонія постійно поглиблюють співробітництво у різних сферах, а також – що віднедавна фахівець Держспецзв’язку представляє Україну в Обʼєднаному центрі передових технологій з кібероборони NАТО (CCDCOE), офіс якого розташований у Таллінні. Окрім того, Естонія часто стає місцем проведення масштабних та важливих кіберзаходів. Наприклад, у червні саме у Таллінні відбувся п’ятий раунд Кібердіалогу Україна – США, Форум для командувачів кіберсилами, Міжнародна конференція з кіберконфліктів.

????Олександр Потій під час зустрічі зазначив, що від минулого року Держспецзв’язку також виконує функції уповноваженого органу з питань захисту критичної інфраструктури. І цей напрям – серед пріоритетних у Службі.

????«Україна будує систему захисту критичної інфраструктури з урахуванням найкращих світових практик, зокрема – вимог європейського законодавства: директив NIS 2 (EU 2022/2555) та RCE (EU 2022/2557)», – підкреслив заступник голови Держспецзв’язку. Крім того, Олександр Потій детально розповів про реформу професійної освіти в галузі кібербезпеки, яку впроваджує Служба.

????Зі свого боку гості відзначили, що для інших неабияк корисний досвід України не тільки щодо протистояння кіберзагрозам, а і з решти питань, що стосуються посилення обороноздатності. Вони також підкресили готовність і надалі підтримувати Україну в боротьбі проти ворога.

Back to top button