Події

Ексголову ОТГ та фермерів викрито на організації схеми незаконної передачі …

Ексголову ОТГ та фермерів викрито на організації схеми незаконної передачі в оренду та обробітку радіаційно небезпечних земель Житомирщини

????За процесуального керівництва прокурорів Спеціалізованої екологічної прокуратури Офісу Генпрокурора повідомлено про підозру колишньому селищному голові однієї з об’єднаних територіальних громад Житомирської області, який на даний час є депутатом районної ради.

????Також повідомлено про підозру землевпоряднику селищної ради та трьом директорам приватних підприємств.

????Їм інкриміновано самовільне зайняття земельних ділянок та зловживання службовим становищем (ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 197-1, ч. 2 ст. 364 КК України).

????За даними слідства, у 2020 році селищний голова ОТГ у змові із землевпорядником та спільно з директорами трьох підприємств, діючи в їх інтересах, розробили злочинну схему для самовільного зайняття радіаційно небезпечних земельних ділянок.

????Усі підозрювані достовірно знали, що ці землі належать до зони безумовного (обов’язкового) відселення та можуть передаватись у користування виключно за рішенням Кабінету Міністрів України.

????Для надання злочинним діям вигляду легальності голова ОТГ укладав попередні договори оренди землі та підписував акти прийому-передачі.

????Загальна площа незаконно переданих фермерам «чорнобильських» земель склала 2 900 га.

????Підприємці вирощували сільгоспкультури, збирали урожай та продавали. Пшениця без проведення дозиметричного контролю постачалась на хлібокомбінати по всій Україні.

????На кожен факт передачі радіаційно небезпечних земель в оренду прокурори реагували та зверталися до суду з позовами про їх скасування.

????Тоді підозрювані складали документи, що вказували на нібито розірвання договорів оренди на момент судового розгляду справи та після ухвалення рішень суду, надалі – повторно їх укладали для збору врожаю.

????Завдані державі збитки лише у 2020 році – 37,5 млн грн.

???? У рамках провадження перевіряються обставини незаконної передачі земель протягом 2021 року.

????Досудове розслідування та оперативний супровід – Нацполіція України.

Video is too big

Back to top button