Події

Дотримання прав громадян у місцях несвободи в умовах агресії рф та окупації те…

Дотримання прав громадян у місцях несвободи в умовах агресії рф та окупації територій – спільний вектор роботи прокурорів та правозахисників

????Об’єднання зусиль для захисту прав людини в місцях несвободи та проблемні питання роботи пенітенціарної системи в умовах російської збройної агресії обговорили на черговій зустрічі в Офісі Генерального прокурора з представниками правозахисних громадських організацій.

???? Сьогодні органам прокуратури спільно з громадським сектором необхідно розробити механізм нашої взаємодії задля забезпечення дотримання конституційних прав ув’язнених та засуджених в умовах воєнного стану та окупації територій, а також механізмів усунення порушення, – акцентувала Вікторія Літвінова.

????Учасники зустрічі виокремили найнагальніші проблеми у сфері додержання законів в кримінально-виконавчій системі: забезпечення швидкої евакуації із зони активних бойових дій та лінії зіткнення, захоплення ворогом установ відбування покарань та їхнє функціонування на тимчасово окупованих територіях, примусове вивезення громадян до рф, катування та тортури українців в окупації як спосіб залякування тощо.

????У зв’язку з російською агресією на початку 2022 року 10 установ ДКВС захоплені ворогом. Внаслідок цього понад 2,5 тисяч осіб залишилися на окупованих у перші тижні та місяці війни територіях Донецькій, Луганській, Запорізькій, Херсонській областях.

????Водночас завдяки прокурорському реагуванню, органам державної влади, міжнародним і національним правозахисним організаціям вдалося евакуювати майже 5 тисяч ув’язнених і засуджених.

????Окрема увага – неповнолітні, які перебувають у слідчих ізоляторах та виховних колоніях. Вони потребують ефективної психосоціальної та корекційної роботи, яка б відповідала міжнародним стандартам роботи з дітьми, які перебувають у конфлікті із законом.

????За ініціативи Офісу Генпрокурора стартує пілотний проєкт щодо імплементації міжнародних стандартів правосуддя, дружнього до дитини, у практичну діяльність.

Більше

Back to top button