Події

Досвід Хорватії вчить, що в розслідуванні воєнних злочинів важливо вчасно зібр…

Досвід Хорватії вчить, що в розслідуванні воєнних злочинів важливо вчасно зібрати всі докази, – прокурори

????Представники Офісу Генпрокурора, СБУ та Нацполіції пройшли дводенний практичний тренінг у столиці Хорватії.

????Хорватські експерти поділилися найкращими практиками та типовими проблеми щодо розслідування воєнних злочинів, скоєних під час Війни за незалежність 1991-1995 рр., розшуку зниклих безвісти, створення програм підтримки потерпілих та свідків.

????Про свої враження від спеціалізованого тренінгу у Загребі розповіли директорка Координаційного центру підтримки потерпілих і свідків Вероніка Плотнікова, заступниця начальника Департаменту захисту інтересів дітей та протидії домашньому насильству Олеся Волошина і заступник начальника відділу Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Дмитро Осіпов.

????Хорватія – одна з країн Європи, яка чи не найбільше нас розуміє, адже також мала жахливий досвід війни та окупації власних земель. Цей воркшоп допоміг побачити, як, незважаючи на такий тривалий час, хорватська сторона розшукує загиблих, опікується пам’яттю та історією, – пояснює Вероніка Плотнікова.

????Не менш цікавий досвід Хорватії у відкритті центрів підтримки потерпілих і свідків, адже у червні цього року при Офісі Генпрокурора створено такий Координаційний центр.

????Під час тренінгу було багато паралелей. Наприклад, нам розказали про методику розслідування підриву ГЕС «Перуча» в 1993 р., що дуже схоже на Каховську ГЕС. Або «фільтрація» та розстріл пацієнтів і медперсоналу лікарні у Вуковарі, що нагадує Маріуполь та інші міста України, – розповів Дмитро Осіпов.

????За словами Олесі Волошиної, цінною була розповідь організаторів про власні проблеми та оцінка розслідувань у 30-річній ретроспективі.

????Висновок з хорватського досвіду: необхідно, передусім, фіксувати все, щоб не втратити жодного доказу. Особливо це стосується дітей. Маємо працювати чітко, системно і злагоджено, щоб жоден доказ злочину не було втрачено, – підкреслила прокурор.

Video is too big

Back to top button