Події

​​Держспецзв’язку планує розширення співпраці в межах проєктів матеріально-техн…

​​Держспецзв’язку планує розширення співпраці в межах проєктів матеріально-технічної допомоги

????З офіційним візитом до Держспецзв’язку завітала делегація у складі віцепрезидента компанії DAI Inc. з питань Програм Уряду США Джеймса Вотсона, віцепрезидента з питань грантів та контрактів Байгал Дарамбазар, старшого портфоліо-директора у Східній Європі Марка МакКорда, а також директора проєкту «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України» USAID Петра Матіяшека.

Разом із заступниками голови Держспецзв’язку Олександром Потієм та Віктором Жорою представники делегації обговорили стан реалізації вже наявних проєктів та перспективні напрями співробітництва.

Держспецзв’язку має багаторічний успішний досвід співпраці з USAID та DAI. Але особливо відчутною підтримка, яку отримувала Держспецзв’язку в межах проєктів міжнародної технічної допомоги, стала після повномасштабного вторгнення російських військ в Україну.

????«За ці місяці ми отримали надзвичайно важливу допомогу. Ми відчуваємо ваше міцне плече підтримки і вдячні американському уряду та американському народові за це», – зауважив Віктор Жора.

Завдяки підтримці проєкту Служба отримала чимало обладнання, яке допомогло забезпечити стійкість державних телекомунікаційних систем та продовжити їхній розвиток. Передусім йдеться про потужні генератори та джерела безперебійного живлення, які гарантують сталість зв’язку. Також від партнерів для розвитку Національної телекомунікаційної мережі були передані комутатори, маршрутизатори та велика кількість іншого обладнання.

Водночас триває співпраця в межах поточної роботи. І головним фокусом тут залишається сфера кіберзахисту – як одного з ключових напрямів діяльності Держспецзв’язку.

За словами Олександра Потія, завдяки допомозі провідних експертів та консультантів розроблена та запроваджена значна кількість документів, триває адаптація кращих міжнародних стандартів. Це дає можливість українським державним структурам та бізнесу використовувати передові напрацювання для посилення кіберзахисту власних інформаційних систем. Не менш важливою є допомога у налагодженні щільної співпраці з Агентством США з питань кібербезпеки та захисту інфраструктури (CISA). Підписаний меморандум про співробітництво та затверджений річний план спільної роботи.

Олександр Потій також підкреслив важливість співпраці з USAID щодо розбудови нових інституцій – кваліфікаційних центрів та регіональних центрів кіберзахисту.

????«Я вдячний за підтримку, за ефективну й плідну співпрацю з DAI та проєктами USAID. Надзвичайно важливо, що ми бачимо дуже хороші результати реалізації проєктів упродовж тривалого часу. Фактично щотижня ми маємо зустрічі з партнерами для визначення подальших кроків у реалізації наших спільних ініціатив. Маю сподівання, що ми збережемо цей підхід у майбутньому», – наголосив Олександр Потій.

Учасники зустрічі також обговорили поточні потреби Держспецзв’язку. Гості підкреслили готовність і надалі підтримувати Держспецзв’язку та Україну, адже кібервійна – це така сама повноцінна складова війни, як і фізичні атаки, хоча цього багато хто не усвідомлює. За їхніми словами, дуже важливо, що навіть у таких складних умовах в Україні не припиняється розвиток, триває запровадження нових проєктів. Також вони звернули увагу, що співпраця з нашою країною – це двосторонній хайвей, який допомагає використати наш досвід у сфері кіберзахисту для розвитку кіберстійкості інших країн.

Back to top button