Події

​​Держава та бізнес повинні працювати над захистом критичної інфраструктури як п…

​​Держава та бізнес повинні працювати над захистом критичної інфраструктури як партнери

Голова Держспецзв’язку Юрій Щиголь зустрівся з членами Європейської Бізнес Асоціації. Обговорили нагальні питання посилення захисту критичної інфраструктури України, роль Служби в координації цього процесу та важливість долучення до нього бізнесу.

Під час зустрічі Юрій Щиголь зазначив, що більшість країн вибудовували систему захисту об’єктів критичної інфраструктури (ОКІ) протягом п’яти-семи років в умовах мирного часу. Україні ж доводиться робити це у більш стислі терміни та у складних умовах війни, коли російські окупаційні війська умисно знищують саме критичну інфраструктуру – енергетичні об’єкти, логістику, зв’язок тощо. Тож синергія усіх учасників процесу в побудові надійної системи захисту критичної інфраструктури – надзвичайно важлива.

Нещодавно Уряд ухвалив постанову щодо Реєстру об’єктів критичної інфраструктури. Зараз триває робота над його наповненням. Важлива роль у цьому процесі належить саме бізнесу, який має подати до секторальних органів інформацію, на основі якої той чи інший об’єкт буде ідентифікований як об’єкт критичної інфраструктури певної категорії критичності та потрапить до Реєстру.

????“Наша мета – створення чітких та прозорих правил і вимог, які дозволять бізнесу розуміти зони відповідальності в питаннях захисту ОКІ. Зокрема – які зобов’язання він має та яку допомогу може надавати держава. Важливо пам’ятати, що захист критичної інфраструктури – це питання національної безпеки”, – підкреслив Юрій Щиголь.

Також він відповів на запитання щодо процедури включення об’єктів до Реєстру та зауважив, що найближчим часом Уряд має ухвалити Порядок розроблення і затвердження паспорту безпеки на об’єкт критичної інфраструктури, створений Адміністрацією Держспецзв’язку. За необхідності для бізнесу будуть проведені додаткові консультації щодо заповнення паспорту та подання інших необхідних документів.

ℹ️Нагадаємо, що на час дії воєнного стану та протягом 12 місяців після його припинення чи скасування уповноваженим органом у сфері захисту критичної інфраструктури України визначена Державна служба спеціального звʼязку та захисту інформації України. Уповноважений орган координує діяльність суб’єктів національної системи захисту, забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері захисту критичної інфраструктури.

Також уповноважений орган є держателем та адміністратором Реєстру об’єктів критичної інфраструктури, який відіграє важливу роль у координації процесу захисту критичної інфраструктури України. Він дозволяє узгодити дії суб’єктів національної системи захисту критичної інфраструктури, запровадити обмін інформацією між суб’єктами захисту, створити єдину базу даних щодо загроз і вразливостей, здійснити оцінку стану захищеності ОКІ, забезпечити паспортизацію та захист обʼєктів.

Back to top button