Події

Члени JIT підписали угоду про розслідування злочину геноциду ▫️Члени спільної с…

Члени JIT підписали угоду про розслідування злочину геноциду

▫️Члени спільної слідчої групи з розслідування тяжких міжнародних злочинів в Україні (JIT) підписали угоду щодо розслідування не лише воєнних злочинів, але й злочину геноциду. Це відбулося у Вільнюсі після робочого засідання.

▫️Генпрокурор Андрій Костін подякував партнерам за підтримку України на шляху до розбудови мережі всеосяжної відповідальності Росії за міжнародні злочини.

???? Міжнародна співпраця в розслідуванні та судовому переслідуванні геноциду виходить на новий рівень. Об’єднуємо зусилля з партнерами для розслідування цього «злочину злочинів». Угода сприятиме обміну доказами та інформацією, а роботу JIT посилять міжнародні експерти, – зазначив Андрій Костін.

▫️Він зауважив, що «з перших днів повномасштабного вторгнення стало очевидним, що масовість та системність воєнних злочинів, скоєних на тимчасово окупованих територіях України, має ознаки кампанії переслідування українців як національної групи. Наразі в наших розслідуваннях перевіряємо два основноі аспекти: чи мають окремі воєнні злочини ознаки геноциду та чи свідчать виявлені паттерни про сплановану політику геноциду».

???? Наші спільні дії, спрямовані на забезпечення швидкої та реальної координації та взаємодії дій правоохоронних органів, – це набагато більше, ніж просто практичний, логістичний крок. Це сигнал світу про те, що винні у цьому військовому вторгненні не послаблять нашу спільну відданість вільному та демократичному суспільству, – наголосила Генпрокурор Литви Ніда Ґрунскене.

▫️Під час дводенної координаційної зустрічі у Вільнюсі учасники обговорювали хід розслідувань, їхні напрями та консультувалися щодо важливих рішень у діяльності JIT. А також можливість приєднання до JIT Європолу.

????Нагадаємо, в березні під час конференції «United for Justice» у Львові генпрокурори країн-членів JIT підписали документ щодо початку роботи на базі Євроюсту Міжнародного центру з розслідування злочинів агресії у Гаазі. Там працюватимуть прокурори та слідчі країн-учасниць JIT.

БІЛЬШЕ

Back to top button