Події

Андрій Костін: Впровадження процесуального інтерв’ю на зміну традиційним допи…

Андрій Костін: Впровадження процесуального інтерв’ю на зміну традиційним допитам є сучасним світовим трендом, спрямованим на підвищення ефективності діяльності органів правопорядку

????Про це зазначив Генеральний прокурор Андрій Костін під час спеціального обговорення JustTalk із представниками Офісу Генерального прокурора та слідчих органів Стандартів процесуального інтерв’ю, розроблених спільно із партнерами з JustGroup.

????Він зауважив, що попри формальні вимоги закону, пов’язані з безпосередністю дослідження доказів у суді, допит є основним джерелом інформації в кримінальному провадженні. Та водночас, інститут допиту отримує недостатню увагу з боку учасників кримінального процесу.

????Ми це змінюємо, запроваджуючи сучасний систематизований міжнародний стандарт якості отримання інформації та добровільних показів. Процесуальне інтерв’ю орієнтує правоохоронців на систематичне та всебічне розслідування обставин вчиненого злочину та запобігає встановленню передчасних висновків. Ефективність таких методик підтверджують і наші партнери з Міжнародного кримінального суду, – сказав Андрій Костін.

????Також у співпраці з Just Group розроблено першу національну програму «Процесуальне інтерв’ю. Basic». Дві групи прокурорів вже пройшли навчання за цією програмою. Найближчим часом заплановано тренінги для нових груп прокурорів, слідчих СБУ, ДБР та Національної поліції.

????Генпрокурор подякував Just Group, які координували процес розробки Стандартів, а також ПРООН та МКС за підтримку позитивних змін у діяльності органів правопорядку, які не лише підвищують ефективність роботи, а й допомагають забезпечити дотримання прав і свобод усіх учасників кримінального процесу.

????Під час спеціального обговорення розглянули мету створення Стандартів процесуального інтерв’ю, які кроки можуть зробити органи правопорядку, щоб застосування процесуального інтерв’ю в їхній діяльності стало нормою, переваги використання цієї методики під час розслідування воєнних злочинів.

Back to top button