Події

Андрій Костін: росія використовує тортури та незаконне позбавлення волі цивіл…

Андрій Костін: росія використовує тортури та незаконне позбавлення волі цивільних як зброю війни

▫️Генеральний прокурор Андрій Костін взяв участь в запуску роботи Міжнародної платформи за звільнення незаконно утримуваних рф цивільних осіб. Це важливий крок в рамках реалізації Четвертого пункту Формули миру Президента України. Він спрямований на обʼєднання зусиль задля порятунку тисяч українських цивільних, які були викрадені росією та наразі перебувають у неволі.

▫️У першій зустрічі Міжнародної платформи, яку організував Офіс Омбудсмана України, взяли участь Президент України Володимир Зеленський, керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак, Прем’єр-міністр Республіки Болгарія Ніколай Денков, а також понад 50 учасників з різних країн та міжнародних організацій.

????На сьогодні в українських кримінальних провадженнях щодо незаконного позбавлення волі цивільних про підозру повідомлено 204-м особам, в судах розглядаються справи щодо 158-ми осіб, 33-х осіб засуджено, – повідомив Андрій Костін.

▫️Генпрокурор зазначив, що, не дивлячись на постійну роботу в рамках національних розслідувань і співпрацю з широким колом міжнародних партнерів та громадським сектором, досі не існує дієвого міжнародного механізму, який би забезпечив повернення цивільних утримуваних на батьківщину. Для цього необхідні скоординовані міжнародні зусилля на рівні урядів.

????Світова спільнота добре бачить і розуміє, що росія використовує тортури та незаконне позбавлення волі як зброю війни. Твердо вірю, що заснована сьогодні Платформа стане майданчиком для напрацювання ефективних рішень. Ми не зупинимося, допоки всі викрадені агресором українці не повернуться додому, – додав він.

Back to top button