Події

Андрій Костін разом з Послом ЄС з питань гендерної рівності та різноманітності…

Андрій Костін разом з Послом ЄС з питань гендерної рівності та різноманітності поспілкувалися з жінками, які пережили сексуальне насильство під час російської окупації

????Систематичне використання сексуального насильства як зброї війни є одним із паттернів масових злочинів проти цивільного населення, які вчиняють російські війська в Україні. Зазначив Генпрокурор Андрій Костін під час зустрічі з Послом ЄС з питань гендерної рівності та різноманітності Стеллою Роннер-Грубачіч.

????Ми також розглядаємо сексуальне насильство, пов’язане з конфліктом, як елемент геноциду. Адже ці злочини часто вчиняють проти тих, хто має проукраїнську позицію, членів сімей військовослужбовців та правоохоронців,додав він.

????Наразі в Україні зареєстровано 208 випадків сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, з них 13 – проти неповнолітніх. У більшості випадків ці злочини були скоєні проти жінок – 140. Проте реальні цифри є набагато вищими.

????Генпрокурор разом з Послом Стеллою Роннер-Грубачіч поспілкувалися з жінками, які пережили сексуальне насильство під час російської окупації.

????Зараз вони та їхні діти в безпеці та проходять терапію. Злочини, які проти них скоїли, розслідуються, і кривдники неодмінно отримають вироки.

????Обличчя людей, які вже отримали допомогу надихають на подальшу роботу. Щоб постраждалі від таких злочинів мали доступ до необхідної підтримки та почувалися захищеними, ми постійно вдосконалюємо наші методи, діємо проактивно,зауважив Андрій Костін.

????В Офісі Генпрокурора створено спеціалізований підрозділ, запроваджуються принципи Кодексу Мурад. Сформовано мобільні групи зі слідчих, прокурорів та психологів. Вони виїжджають на деокуповані території для виявлення фактів СНПК. Це дозволило викрити багато таких злочинів.

????Нещодавно одна з таких груп повернулася з Сумщини. Вони встановили, що в одному з населених пунктів на залізничній станції окупанти облаштували катівню. Людей утримували у вагонах та підвалах. Одним із методів тортур було сексуальне насильство,розповів Андрій Костін.

Back to top button