Події

Андрій Костін: Притягнення агресора до відповідальності та сталий розвиток де…

Андрій Костін: Притягнення агресора до відповідальності та сталий розвиток держави на засадах свідомої екологічної політики – наш обовʼязок перед майбутніми поколіннями України та усього світу

▫️Генпрокурор взяв участь у другому засіданні Міжнародної робочої групи щодо екологічних наслідків війни.

▫️Співголовували на засіданні керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак та ексвіце-прем’єр-міністр Швеції Маргот Вальстрем.

????росія всіма можливими способами намагається знищити Україну та український народ. Окупаційні війська навмисно завдають шкоди нашому довкіллю. Наслідки цього згубного впливу відчутні далеко за межами наших кордонів і матимуть довгостроковий вплив на десятиліття вперед.

????Історично склалося так, що світ розглядав вплив війни на екологію здебільшого як «супутні втрати».Та у випадку з Україною все зовсім інакше. Ми фіксуємо системні злочини проти довкілля: російські військові цілеспрямовано випалюють ліси, руйнують гідроспоруди, атакують ядерні об’єкти.

▫️За словами Генпрокурора, розслідування та переслідування воєнних злочинів проти довкілля є великим викликом. Першочергово, через брак прецедентів на міжнародному рівні та складність процедур збору доказів і зразків.

????Ми підвищуємо нашу інституційну спроможність в розслідуванні цих злочинів на національному рівні та розвиваємо партнерські відносини для належної відповіді викликам сьогодення на рівні міжнародному.

▫️Андрій Костін повідомив про створення груп юридичних та судових експертів, завдання яких полягатиме у допомозі слідчим і прокурорам давати максимально обʼєктивну оцінку екологічним наслідкам російських злочинів. Буде посилено співпрацю з громадськими організаціями та координацію між державними установами.

▫️Робоча група високого рівня є центральним хабом міжнародної співпраці. Було прийнято рамковий документ, який визначає низку ключових пріоритетів. Серед них: оцінка збитків та забезпечення відповідальності за скоєні злочини, а також комплексний захист довкілля та подальший розвиток держави з урахуванням екологічної складової.

Back to top button