Події

Андрій Костін: Позиція України щодо створення Спеціального міжнародного трибу…

Андрій Костін: Позиція України щодо створення Спеціального міжнародного трибуналу чітка – в ньому мають бути переслідувані та покарані саме лідери країни-агресора, включно з президентом путіним

???? Генеральний прокурор України Андрій Костін взяв участь у дискусії Центру Європейської Політики (ЕРС) у Брюсселі та розповів про умови створення трибуналу, роботу Міжнародного центру з переслідування за злочин агресії (ICPA) і збір доказів у провадженні щодо злочину геноциду.

???? За його словами, наразі члени основної групи зі створення Спецтрибуналу обговорюють юридичну модель з урахуванням двох основних умов української сторони – притягненні до відповідальності вищого військово-політичного керівництва та міжнародного виміру трибуналу.

???? Головна мета — аби ті, хто ініціювали цю агресію та продовжують ведення агресивної війни, були покарані. Також трибунал повинен мати міжнародний вимір, оскільки ця агресія — не регіональний конфлікт, а глобальна війна. Немає жодної країни в світі, якої б не торкнулася ця збройна агресія.

???? Генеральний прокурор також розповів про роботу Міжнародного центру з переслідування за злочин агресії проти України, який з липня функціонує у Гаазі та забезпечує збір доказів для майбутнього Спецтрибуналу.

???? Команда прокурорів з України та країн-членів Спільної слідчої групи, при підтримці прокурорів з інших країн, зокрема США, вже працюють над документуванням злочину агресії. Вони працюють над тим, щоб вибудувати цю справу, аби вона була готова для майбутнього трибуналу.

???? Паралельно з цим група українських прокурорів займається збором доказів злочину геноциду. Допомагають у цьому найкращі міжнародні експерти.

???? В Офісі Генпрокурора спеціальна група працює над провадженням щодо геноциду. І ми поступово йдемо до зібрання повної доказової бази. В цьому допомагають найкращі спеціалісти світового рівня, тому я думаю, що ми зберемо достатню кількість доказів для того, щоби ця справа завершилась обвинувальним вироком для тих, хто винен у скоєнні цього злочину.

Video is too big

Back to top button