Події

Андрій Костін під час зустрічі з баронесою Геленою Кеннеді: Найголовніше – заб…

Андрій Костін під час зустрічі з баронесою Геленою Кеннеді: Найголовніше – забезпечити безпечне та безперешкодне повернення всіх українських дітей додому

????Генпрокурор Андрій Костін у Парижі провів зустріч з відомою юристкою з прав людини, громадянських свобод і захисту дітей, директоркою Інституту прав людини Міжнародної асоціації юристів баронесою Геленою Кеннеді. Нещодавно вона стала співголовою робочої групи високого рівня Bring Kids Back UA, яка займається питанням повернення примусово депортованих росією українських дітей.

????Генпрокурор подякував баронесі Кеннеді за її активну позицію. Він висловив переконання, що її безцінний досвід може допомогти Україні у створенні механізму повернення українських дітей їхнім родинам відповідно до стандартів міжнародного права.

????Він повідомив, що наразі за офіційними даними 19 546 дітей були незаконно депортовані росією. При цьому реальні цифри можуть бути в десятки разів вищими. І лише 386 спільними зусиллями вдалося повернути.

????Українських дітей забирають з дитячих закладів та від батьків на окупованих територіях і вивозять якнайдалі від їхньої батьківщини в росію. Там їх позбавляють українського громадянства, всиновлюють у російські сім’ї та змушують проходити так зване перевиховання російською мовою. А робота з хлопчиками-підлітками часто включає програму мілітаризації, – наголосив Генпрокурор.

????Андрій Костін зазначив, що паралельно з притягненням винних до індивідуальної кримінальної відповідальності на національному рівні та в Міжнародному кримінальному суді, необхідно докласти додаткових зусиль, щоб домогтися негайного зупинення процесу незаконної депортації та переміщення.

????Найголовніше – забезпечити безпечне та безперешкодне повернення всіх українських дітей додому, – додав він.

????За його словами, це можна зробити за допомогою конкретного механізму, створеного та підтриманого міжнародною спільнотою – ініціативи, що відображена в Резолюції Парламентської Асамблеї Ради Європи, а також у 7 основних пріоритетах групи Bring Kids Back UA.

Back to top button