Події

Андрій Костін: Маємо запровадити єдині підходи до протидії домашньому насильс…

Андрій Костін: Маємо запровадити єдині підходи до протидії домашньому насильству з використанням найкращих міжнародних практик, орієнтованих на права та інтереси постраждалих

????Генеральний прокурор Андрій Костін провів спільну нараду з керівниками правоохоронних та державних органів з питань протидії домашньому насильству, захисту прав та інтересів постраждалих від таких правопорушень.

????Андрій Костін констатував, що під час війни такі проблеми, як домашнє насильство, мають тенденцію до загострення.

????Лише за 9 місяців цього року зареєстровано понад 5000 кримінальних правопорушень, пов’язаних з домашнім насильством. Постраждали понад 4800 осіб, переважна більшість з яких – жінки та діти. І ці цифри зростають, – наголосив він.

????Генпрокурор зосередив увагу присутніх на низці аспектів. Серед них: своєчасна реєстрація кримінальних правопорушень та реагування на випадки домашнього насильства, правильна кваліфікація таких злочинів, комплексна допомога постраждалим, а також посилення уваги до дітей, які стали свідками домашнього насильства.

????Переконаний, людиноцентричний підхід у системі кримінальної юстиції має стати головним та єдиними можливим підходом. Ефективність протидії домашньому насильству залежить від координації органів правопорядку та прокуратури, уряду, державних інституцій та неурядових організацій, – підкреслив Андрій Костін.

????Обговорили подальші практичні кроки для розв’язання наявних проблем. Це спеціалізація та навчання для правоохоронців і прокурорів, які працюють з такими провадженнями, належне забезпечення потерпілих безоплатною правовою допомогою, посилення роботи із протидії домашньому насильству проти дітей. Також серед наших пріоритетів – запровадження єдиних підходів до організації розслідування з використанням найкращих міжнародних практик, орієнтованих на постраждалих.

????Лише спільними зусиллями ми зможемо підвищити якість реагування та надання допомоги, забезпечити невідворотність покарання та побудувати систему, яка діятиме в інтересах людини, – резюмував Генпрокурор.

Back to top button