Події

Андрій Костін: Людиноцентричність, проактивність та співпраця – головні принц…

Андрій Костін: Людиноцентричність, проактивність та співпраця – головні принципи, яких дотримується Офіс Генпрокурора у роботі з постраждалими від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом

????Напередодні Міжнародного дня боротьби із сексуальним насильством в умовах конфлікту Генпрокурор Андрій Костін виступив на панельній дискусії «Acting for survivors», організованій Офісом Віцепрем’єр-міністерки Ольги Стефанішиної. В основній дискусії взяла участь Перша Леді України Олена Зеленська.

????Сексуальне насильство – один із видів зброї, яку російські військові використовують проти мирного населення України. Обговорювали, як допомогти тим, хто це насильство пережив, а також як відновити справедливість.

????Андрій Костін констатував, що за час повномасштабної війни в Офісі Генпрокурора кардинально змінено підходи до роботи з постраждалими від сексуального насильства, а також до документування та розслідування таких злочинів.

????В Офісі Генпрокурора було створено спеціалізований підрозділ щодо СНПК.

????В той час у суспільстві багато говорили про жахливі злочини російських військових, але офіційних повідомлень про сексуальне насильство до органів правопорядку практично не надходило. Люди побоювалися осуду та не довіряли правоохоронцям. Тоді ми почали виправляти ситуацію, – зазначив він.

????В основі нових підходів – принципи Кодексу Мурад – Глобального кодексу поведінки щодо збору інформації про сексуальне насильство, пов’язане з конфліктом.

????Управління СНПК працює за сучасними світовими стандартами, орієнтованими на захист людини, а також тісно взаємодіє зі стейкхолдерами, які долучені до розслідування та допомоги постраждалим. 45 українських і міжнародних громадських організацій входять до міжвідомчої робочої групи, яка розробляє протоколи для правоохоронців та напрацьовує законодавчі зміни.

????Також разом з нардепами-членами відповідної ТСК під керівництвом Марини Бардіної розроблено проєкт закону про зміни до КПК щодо вдосконалення процедур розслідування і судового розгляду таких злочинів.

Back to top button