Події

​​⚡ 4 500 рішень від моменту повномасштабного вторгнення було видано для забезпече…

​​ 4 500 рішень від моменту повномасштабного вторгнення було видано для забезпечення зв’язком спецкористувачів

Національний центр оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій (НЦУ), який діє при Держспецзв’язку і під час воєнного стану здійснює оперативне управління операторами, видав майже 4 500 рішень: здебільшого в інтересах спецспоживачів, серед яких ЗСУ, Нацполіція, ДСНС та інші органи сил безпеки й оборони. Про це на конференції «Україна: стійкість зв’язку та інтернету під час війни» повідомив директор Департаменту електронних комунікацій Держспецзв’язку Сергій Пономарьов.

???? «Від початку повномасштабного вторгнення НЦУ було видано майже 4 500 рішень, більшість з яких стосується заявок ЗСУ та інших збройних формувань, правоохоронних органів та органів державної влади. Всі розпорядження є обов’язковими до виконання операторами і спрямовані на досягнення нашої спільної мети – Перемоги», – зазначив Сергій Пономарьов.

За його словами, НЦУ ще у 2021 році проводив консультації та навчання з операторами на випадок настання особливого періоду, тому співпраця сторін була налагоджена.

Також під час конференції разом із представниками бізнесу обговорили питання бронювання фахівців сфери електронних комунікацій. Сергій Пономарьов зауважив, що Держспецзв’язку вже фіналізує і найближчим часом оприлюднить технічні критерії, за якими визначатимуть, чи підпадає компанія під бронювання. Для подання документів на бронювання необхідно відповідати хоча б трьом з-поміж семи критеріїв, про які йдеться у постанові Кабміну №76 від 27 січня 2023 року.

???? «У нас була дискусія з приводу того, якими мають бути ці критерії. Наприклад, на нашу думку, оператор чи провайдер, який забезпечує інтернетом значну кількість важливих соціальних об’єктів, має бути обов’язково заброньований. Ми також підтримуємо тих операторів, які займаються забезпеченням покриття інтернетом на деокупованих територіях або територіях, які розташовані поряд із територіями, на яких тривають бойові дії. Це все враховано у критеріях», – підкреслив він.

Після офіційного оприлюднення критеріїв визначення підприємств, які мають важливе значення для галузі електронних комунікацій та сфери захисту інформації, бізнес зможе звернутися до Держспецзв’язку щодо їх визнання критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

???? «Заявник звертається до Держспецзв’язку з усіма документами та переліком військовозобов’язаних осіб, які працюють на підприємстві. Надалі відбувається узгодження з Генеральним штабом та іншими військовими формуваннями. Після позитивного рішення Служби здійснюється бронювання військовозобов’язаних цих компаній. За нашим баченням, процедура бронювання забиратиме від двох тижнів до місяця», – уточнив керівник Департаменту електронних комунікацій Держспецзв’язку.

ℹ️ Конференція «Україна: стійкість зв’язку та інтернету під час війни» організована ГО «Інтерньюз-Україна» за підтримки Держспецзв’язку та Мінцифри. Захід був спрямований на об’єднання представників українських інтернет-провайдерів, телекомунікаційних компаній, громадянського суспільства та Уряду для обміну ідеями та досвідом щодо підтримки телекомунікаційних та інтернет-послуг в Україні під час війни, а також на обговорення поточних потреб у відновленні телекомунікаційної інфраструктури.

Back to top button