Події

ЄСПЛ очікує мільйони позовів через земельний мораторій в Україні

Близько 7 мільйонів українців можуть поскаржитися до Європейського суду з прав людини через заборону на продаж землі сільськогосподарського призначення

Україна має змінити мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення, щоб уникнути численних позовів до Європейського суду з прав людини.

Про це повідомляє 1NEWS.

Близько 7 мільйонів українців можуть поскаржитися до Європейського суду з прав людини через заборону на продаж землі сільськогосподарського призначення.

“Нехай мета мораторію була прекрасною – але її можна було досягти й іншими шляхами. Суд вказав на ці шляхи – приміром, заборона концентрування великої кількості землі в одних руках”, – сказала суддя ЄСПЛ Ганна Юдківська.

Суддя нагадала, що ЄСПЛ визнав мораторій таким, що порушує право на власність, гарантоване Першим протоколом до Європейської конвенції з прав людини. “І це рішення вже стало остаточним, тобто держава його не оскаржила – що також показово”, – додала суддя.

Вона зазначила, що серед 47 держав Ради Європи немає абсолютної заборони на продаж сільгоспземлі ніде, крім України.

“В усьому світі вона є тільки у п’яти державах – Північна Корея, Куба, Венесуела, Демократична Республіка Конго і Україна”, – сказала Юдківська.

За її словами, у 9 державах Ради Європи діє заборона продажу землі іноземцям.

“Крім того, всі посткомуністичні держави пройшли період, коли земля з державної власності перейшла до приватної, і вони встановлювали різні ліміти, поступово лібералізуючи ринок. Але такого абсолютного обмеження, як у нас, немає ніде”, – підкреслила Юдківська.

Вона зазначила, що це питання є пріоритетом також для Комітету міністрів Ради Європи, де від України вимагають план дій, як саме ці зміни мають відбутися.

“Причому немає вимоги повністю скасувати мораторій вже завтра. Але держава має щось зробити для 7 мільйонів своїх громадян, щоб не допустити подальшого порушення їхнього права власності”, – скала суддя.

В той же час Юдківська підкреслила, що ЄСПЛ, визнавши мораторій таким, що порушує право на власність, у своєму рішення чітко не визначив можливість призначення грошових компенсацій.

“Суд був дуже-дуже обережним щодо цього чутливого питання. Ми добре пам’ятаємо сумний досвід із пілотною “справою Іванова”, після якої до нас надійшло тисячі схожих скарг. Та якщо у справі Іванова є 200 тисяч потенційних заявників, права яких порушені, то у справі щодо мораторію їхня кількість може сягати 7 мільйонів”, – сказала вона.

Джерело: Європейська правда

Back to top button