Події

Вторгнення РФ – Україна повідомила МАГАТЕ про втрату контролю над об’єктами у Чорнобильській зоні – 1News

Чорнобильська АЕС
Фото з відкритих джерел

Російські збройні угруповання захопили усі об’єкти Чорнобильської АЕС

Україна поінформувала МАГАТЕ про фактичну втрату контролю над ядерними і радіаційними об’єктами у зоні відчуження і збільшення рівня радіації внаслідок захоплення 24 лютого військами Російської Федерації території зони ЧАЕС. Про це повідомляє Урядовий портал.

“Зазначені дії РФ є прямим порушенням Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів від 8 червня 1977 року. Весь світ пам’ятає і з болем у серці згадує одну з найбільших екологічних катастроф – аварію на Чорнобильській АЕС. Десятиріччями разом із вільним світом та Україна колись захистила увесь світ від ядерної небезпеки. Але, на жаль, сьогодні увесь світ постав перед новою страшною загрозою ядерної небезпеки – російські збройні угруповання захопили усі об’єкти Чорнобильської АЕС”, – ідеться у повідомленні.

У сховищах відпрацьованого ядерного палива СВЯП-1 та СВЯП-2 знаходиться понад 22 000 відпрацьованих тепловиділяючих збірок реактору. У жахливих руках агресора ця значна кількість плутонію-239 може перетворитися на ядерну бомбу, яка перетворить тисячі гектарів у мертву безжиттєву пустелю, застерегли у Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України.

“Наслідками захоплення окупаційними військами Чорнобильської зони стане руйнування інфраструктури та об’єктів, які захищають Європу та світ від наслідків Чорнобильської катастрофи. Гуманітарні та екологічні наслідки такої катастрофи не матимуть кордонів, не стосуватимуться НАТО або ЄС, вони будуть мати жахливі наслідки для людей”, – наголосили у відомстві.

1News за темою: Поблизу порту Південний росіяни підбили румунський корабель

Нагадаємо, як повідомив радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, російські війська із території Білорусі увійшли до зони Чорнобильської АЕС.

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк повідомляв, що під час нападу на Україну російські диверсанти намагалися вчинити теракт на Чорнобильській АЕС, спровокувавши потужну екологічну катастрофу.


ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS
Джерело

Back to top button