Події

У столиці проведуть навчання з сиренами

На випадок можливого вторгнення Росії в Україну столична влада перевіряє бомбосховища і готує навчання з оповіщенням населення, передає 1news з посиланням на “Бабель”.

Про це розповів заступник голови Київської міськдержадміністрації з муніципальної безпеки Андрій Крищенко.

“Почнемо з бомбосховищ. Це старі, ще радянські конструкції, які переважно були на якихось великих підприємствах. Там є інфраструктура, вони добре укріплені та розраховані на велику кількість людей. Такі обʼєкти ми перевірили. Багато з них, на жаль, у приватній власності. Наш департамент безпеки та районні адміністрації видавали розпорядження, щоб упорядкувати їх. Частину відремонтували, щодо решти є питання. Минулого тижня ми обговорювали питання, що частину цих приміщень хочуть передати місту, але їхній стан незадовільний. Місто в такому вигляді їх взяти не може — спочатку треба впорядкувати”, – розповів Крищенко.

За його словами, ще є обʼєкти подвійного призначення — їх понад 4 тисячі. Це підвали, підземні паркінги, підвальні магазинчики тощо. “Багато з них перебувають у комунальній власності та в разі тривоги готові прийняти людей. Зараз ми проводитимемо розʼяснювальну роботу, щоб люди розуміли, що потрібно робити під час сигналу тривоги”, – зазначив він.

Відповідаючи на запитання щодо замкнених на замок бомбосховищ, таких як підвали будинків, Крищенко відповів, що їх перевірять, але жителям таких будинків потрібно подати заявку.

“КМДА бере на себе відповідальність за бомбосховища та приміщення подвійного призначення. Якщо у вашому будинку є такий підвал і він закритий, треба написати заявку до вашого ЖЕКу або ОСББ, потім це приміщення обстежує комісія, зокрема з представниками КМДА. Якщо воно придатне для використання як укриття, його промаркують, і люди знатимуть, що там можна ховатися. Про ключі треба буде домовлятися вже з керуючою компанією. Увесь алгоритм буде на сайті з понеділка. Щодо підвальних магазинів алгоритм такий самий”, – сказав він.

Також, за його словами, навчання із сиреною розпочнуться з наступного тижня — як інформаційна кампанія.

“Є засоби попередження, є сирени, є оповіщення. На сайті Держслужби з надзвичайних ситуацій повністю розписаний весь алгоритм. Ми зараз проводитимемо інформаційну кампанію… З наступного тижня розпочнемо інформаційну кампанію, щоб люди не лякалися, коли їх (сирени – ред.) почують. А за кілька тижнів уже включатимемо сирени і будемо проводити навчання, щоб люди без паніки розуміли, що робити”, – сказав Крищенко.

 

 

 

Back to top button