Події

СБУ викрила російську агентурну групу

СБУ викрила розвідувально-підривну агентурну групу «Сапфір», яка діяла на території Луганська, інформує 1NEWS.

Про це поінформував сьогодні на брифінгу керівник військової контррозвідки СБУ Сергій Левченко.

«Викрито розвідувальну підривну діяльність агентурної групи ГШ ЗС Російської Федерації «Сапфір», яка діяла проти України», – сказав він.

До складу групи, дислокованої в Луганську, входили 15 осіб, курував її представник російської розвідки Сазонов Олександр на псевдо Павел Бодров, 1985 року народження, а очолювала громадянка України Катерина Васіліна. «До складу підривної групи входили 15 осіб, ними керувала громадянка України Катерина Васіліна, яка проживає у місті Луганськ», – зазначив Левченко.

Він додав, що днями були затримані чотири особи, які працювали безпосередньо в цій мережі і знаходилися на території України. Наразі суд обрав їм запобіжний захід – тримання під вартою. Їм інкримінують статтю 258 – сприяння терористичній діяльності. Вони збирали інформацію щодо ЗСУ в зоні проведення операції Об’єднаних сил, а також займалися розповсюдженням фейкових повідомлень у соцмережах.

Як наголосив керівник контрозвідки, СБУ задокументувала, що військова розвідка РФ ставили завдання щодо розсилання листівок для дискредитації України, повідомлення зі звинуваченнями командування ЗС України у нібито приховуванні бойових втрат. За задумом кураторів це мало призвести до зниження морально-психологічного стану українських військовослужбовців, які перебувають на лінії зіткнення, та їх залякування.

Зазначається, що правоохоронці встановили акаунти в соціальних мережах, які група «Сапфір» використовувала для проникнення в інтернет-спільноти підрозділів Збройних Сил України, де систематично поширювала вигідні російській стороні фейкові матеріали, що дискредитують українську державність. Наразі спільно з Департаментом контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ реалізується комплекс заходів для блокування цих ресурсів.

Він додав, що загалом за час свого існування ними було сфабриковано та опубліковано в соцмережах майже 12 тисяч фейкових інформаційних матеріалів антиукраїнського характеру.

Свої «досягнення» група «Сапфір» відображала у щомісячних звітах перед Головним управлінням Генерального штабу Збройних сил РФ, інформують в СБУ.

 

 

 

 

Back to top button