Події

Правоохоронці провели 26 обшуків по справі фінансової піраміди B2B jewelry: організаторам повідомили про підозру

За процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора задокументовано нові факти шахрайства з фінансовими ресурсами та легалізації коштів, здобутих злочинним шляхом, в особливо великих розмірах, вчинені організованою групою осіб, які контролювали діяльність фінансової піраміди (ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 222, ч. 3 ст. 209 КК України). Про це 1News повідомила прес-служба Офісу Генпрокурора.

За даними слідства, організатори схеми пропонували громадянам інвестувати свої кошти в піраміду під високі відсотки – від 260 до 416%. Після внесення коштів громадяни отримували підтверджуючий «сертифікат», який не надавав фінансової гарантії. Фіскальний чек при цьому не видавався.

Окрім того, в магазинах можна було придбати ювелірні вироби, за покупку яких обіцяли поступово повернути суму більшу їхньої повної вартості. Проте вартість коштовностей значно перевищувала ринкову ціну.

Сума збитків, завданих державі в результаті протиправної діяльності, складає майже 25,7 млн грн.

Правоохоронцями 21-22 липня 2021 року на території м. Києва, Київської, Вінницької, Дніпропетровської, Житомирської, Івано-Франківської, Одеської, Харківської та Черкаської областей проведено 26 обшуків за місцем проживання осіб, які контролюють діяльність фінансової піраміди, а також за місцем розташування магазинів, які використовуються для вчинення кримінальних правопорушень.

За результатами проведення обшуків вилучено документи, які мають доказове значення, ювелірні вироби, печатки юридичних осіб, які використовувалися під час вчинення злочинів, мобільні телефони та комп’ютерну техніку, що містять необхідну слідству інформацію, майно, у тому числі транспортні засоби, здобуті злочинним шляхом.

Одночасно із цим припинено роботу магазинів та їх приміщення у встановленому КПК України порядку опечатано.

На теперішній час 4 особам – організатору фінансової піраміди та його співучасникам повідомлено про підозру. На майно підозрюваних, в тому числі і на острів, розташований в Київській області, придбаний за кошти отримані у результаті шахрайства, накладено арешт.

Наразі проводяться подальші процесуальні заходи, спрямовані на документування злочинної діяльності всіх ймовірних учасників схеми. Вони здійснюються прокурорами спільно зі слідчими Головного слідчого управління Нацполіції України та працівниками Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю СБУ.

Back to top button