Події

Податківці разом з IT-компанією щомісяця “виводили в тінь” майже 500 млн гривень – ЗМІ

Відзначається, що завдяки такій схемі 42 юридичних особи і «ряд інших суб'єктів підприємницької діяльності» отримали можливість ухилятися від сплати ПДВ

Чиновники Державної податкової служби разом з IT-компанією Программіка створили схему, яка допомагала підприємствам здійснювати махінації зі сплатою ПДВ.

Це дозволяло щомісяця «виводити в тінь» близько 500 млн гривень, – інформує 1NEWS.

За даними СБУ в схемі брали участь посадові особи двох департаментів ДПС і службовці ДПС в Київській, Львівській, Миколаївській, Волинській і Донецькій областях України і в Києві. Йдеться про департамент обслуговування платників та інформаційних технологій і департамент моніторингу ризикових операцій та доходів.

Підозрюваних звинувачують у зловживанні службовим становищем (ст. 364 КК України).

Серед замовників компанії Программіка тільки ДНС і Міністерство фінансів. Для цих відомств компанія розробила систему моніторингу критеріїв оцінки ризиків (АІС СМКОР), необхідну для блокування фіктивного ПДВ. З її допомогою можна не допустити незаконне відшкодування податку.

Відзначається, що завдяки такій схемі 42 юридичних особи і «ряд інших суб’єктів підприємницької діяльності» отримали можливість ухилятися від сплати ПДВ. Більшість контактів цих компаній виявилися недійсними або належали іншим людям.

Влітку 2019 року діяльність Программіка і ДПС потрапили в поле зору правоохоронців і Державне бюро розслідувань звернулося до суду з клопотанням про арешт техніки і документів у цій справі.

Також Программіка обслуговувала системи Електронний кабінет і Податковий блок (найдорожчі послуги), створювала окремі автоматизовані системи і працювала з податковими базами даних. У 2015 і 2016 роках компанія виграла тендери на підтримку Податкового блоку на суми в 3,6 і 5,1 млн грн відповідно.

Безпосереднім розробником програмного забезпечення був колишній співробітник ДПС, який на даний момент працює в IT-компанії.

Компанія Програміка була зареєстрована в липні 2014 року. Засновники і керівники — Богдан Миськів, Ігор Дудок, Ігор Ялосовецький. Всі вони мають досвід роботи в державних структурах.

За останні три роки Программіка програла всього один тендер на 2 млн гривень. У конкурсі на створення інформаційної системи Електронний доперевірочний аналіз перемогла компанія з Португалії, яка запропонувала ціну в три рази нижче (650 тис. гривень).

Джерело: Liga.tech

Back to top button