Події

Підсумки 18.05: Новий посол і заявки в НАТО

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО

Фото: twitter.com/Telegraph

Новий посол США в Україні Бріджит Брінк

У США призначили нового посла в Україні; Фінляндія та Швеція подали заявки у НАТО. Кореспондент.net виділяє найголовніші події вчорашнього дня.


Бріджит Брінк призначена послом США в Україні


Через три роки США відправлять до України свого посла. Сенат Конгресу США одноголосно затвердив на цю посаду кандидатуру Бріджит Брінк, яку висунув американський лідер Джо Байден. Як планується, Брінк прибуде до Києва у червні.


Фінляндія та Швеція офіційно подали заявки на вступ у НАТО


У Брюсселі, в штаб-квартирі Північноатлантичного альянсу, представники Швеції та Фінляндії передали генсеку НАТО Єнсу Столтенбергу заявки на вступ у блок. Процес вступу, як очікується, триватиме кілька тижнів. Ратифікація всіх 30 союзних парламентів може тривати до року.


Зеленський підписав указ про продовження воєнного стану до кінця літа


Президент Володимир Зеленський підписав укази про продовження загальної мобілізації та воєнного стану в Україні на 90 днів – до 23 серпня. Документи поки що не оприлюднені. Спочатку їх мають підтримати депутати Верховної Ради, далі укази опублікують на сайті президента, і лише потім вони набудуть чинності.


На думку радника глави Офісу президента Олексія Арестовича, війна до осені не закінчиться.


Бійців полку Азов вивезли до Росії


Українських військовослужбовців із полку Азов, які вийшли з Азовсталі в Маріуполі, з території ДНР доставили до СІЗО російських міст Ростов-на-Дону та Таганрог (89 осіб). Російські силовики називають азовців “важливими об’єктами обміну”.


Загалом територію заводу залишили вже майже тисяча захисників.


Втрати армії РФ в Україні у живій силі перевищили 28 тисяч солдатів


З 24 лютого до 18 травня загальні втрати особового складу російських військ на території України орієнтовно склали 28 300 осіб (+400 за добу). Крім того, під час бойових дій ЗСУ знищили понад сім тисяч одиниць військової техніки ворога.


Глава ЄК оголосила про надання Україні 9 млрд євро


Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що ЄК має намір виділити Україні цього року макрофінансову допомогу у розмірі до 9 млрд євро. За її словами, ці кошти будуть надані на короткострокову перспективу для “існуючих потреб, щоб підтримати уряд, державний бюджет”.


На Київщині знайшли тіла майже 1300 мирних жителів


На Київщині на сьогоднішній день виявили тіла 1288 мирних жителів, убитих російськими військовими. Більшість із них були застрелені з автоматичної зброї. Правоохоронці продовжують виявляти місця поховань убитих людей.


У ЄС розробили концепцію відновлення України


Єврокомісар з економічних питань Паоло Джентілоні заявив, що ЄК розробила концепцію відновлення України. У комісії зобов’язалися надати країнам-учасницям ЄС юридичну конструкцію для реконструкції країни.


Ціни на пальне злетіли після скасування держрегулювання


Українські мережі автозаправок почали укладати угоди щодо постачання палива після скасування держрегулювання. Згідно з договорами, з урахуванням націнки АЗС ціни будуть приблизно на рівні 60-72 гривні за літр дизеля та 55-65 гривень за літр бензину А-95.



Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/UA_1NEWS


 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button