Події

Підсумки 15.08: Складний рік та деокупація Криму

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО

Мінфін готує законопроект про держбюджет на 2023 рік; В Україні створюється консультативна рада з питань деокупації та реінтеграції Криму та Севастополя. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

У Мінфіні заявили про те, що на Україну чекає складний рік

Бюджет на 2023 рік буде надзвичайно жорстким, попередив міністр фінансів Сергій Марченко. За його словами, наступного року “не буде видатків, які не будуть переглянуті”. Міністр також зазначив, що курс гривні до долара, на якому розраховується бюджет, поки що не є публічним, але “цифри не катастрофічні”.

Також він зазначив, що до кінця року Україна розраховує отримати до 16 млрд. доларів зовнішнього фінансування. У вересні очікуються надходження за програмою макрофінансової підтримки від ЄС, за якою Україна ще має отримати 8 млрд. євро. При цьому кошти надійдуть кількома траншами.

Зеленський створив раду з деокупації Криму

Президент Володимир Зеленський підписав указ про створення консультативної ради з питань деокупації та реінтеграції тимчасово окупованої території АР Крим та Севастополя. Консультативна рада створюється з метою сприяння координації заходів з питань деокупації, реінтеграції та відновлення територіальної цілісності України, захисту прав громадян, подолання наслідків та відшкодування збитків, заподіяних Державі України, її громадянам та юридичним особам через агресію РФ, а також проектів та заходів межах діяльності “Кримської платформи”.

Донецьку область залишили три чверті мешканців

Більшість жителів області евакуйовано, це майже три чверті населення. Чверть населення залишається, але евакуація після ухвалення розпорядження уряду від 2 серпня триває. З моменту початку обов’язкової евакуації, станом на сьогоднішній день, вже евакуйовано 5575 осіб.

Парламент продовжив воєнний стан

Верховна Рада підтримала продовження термінів воєнного стану та загальної мобілізації. Військовий стан та мобілізація продовжено на 90 діб до 21 листопада 2022 року.

ВРУ збільшила витрати на бюджет

Верховна Рада на засіданні у понеділок, 15 серпня, 287 голосами схвалила збільшення видатків бюджету-2022 на 270 мільярдів гривень. Витрати буде збільшено за рахунок збільшення внутрішніх запозичень. Зокрема, додаткові витрати буде направлено на: Міноборони, МВС, ГРУ, СБУ, УДО.

Рада дозволила вилучення майна під час воєнного стану

Верховна Рада дозволила в умовах правового режиму військового стану примусово вилучати та відчужувати майно на теренах України, де існує загроза тимчасової окупації. Проект закону передбачає, що компенсація відчуженого майна здійснюється за рахунок коштів держбюджету (протягом наступних п’яти бюджетних періодів).

У Європі рекордно зросли ціни на електроенергію

Тарифи на електроенергію на 2023 рік у Німеччині зросли на 3% – до 474 євро за МВт-годину, що майже у шість разів більше, ніж минулого року. Лише за останні два місяці ціна подвоїлася. У свою чергу, у Британії за місяць оптова ціна електроенергії зросла приблизно у сім разів до 591 фунта стерлінгів (713 доларів) за МВт-годину.

У Європі рекордно дорожчає газ

Ціна на газ у Європі в понеділок, 15 серпня, досягла чергового максимуму, перевищивши позначку 2400 доларів за тисячу кубометрів. До такого рівня ціна на газ зросла вперше з 8 березня.

Рада продовжила податкову амністію

В Україні продовжено термін проведення податкової амністії до 1 березня 2023 року. Нагадаємо, податкова амністія стартувала 1 вересня 2021 року. Громадяни України мають право подати одноразову добровільну декларацію із зазначенням належних їм активів, з яких не було сплачено податків і зборів. При цьому у добровільній декларації не потрібно буде вказувати джерела походження цих активів.

Рада закликала змусити РФ вивести війська із Запорізької АЕС

Верховна Рада на засіданні прийняла звернення до міжнародних організацій та керівництв країн із закликом засудити ядерний тероризм Росії на Запорізькій атомній електростанції. Парламент закликав ООН, європейські інституції, МАГАТЕ застосувати санкції проти всієї російської атомної галузі, зокрема, проти держкорпорації Росатом, підприємств та організацій, що входять до її структури та їхніх дочірніх компаній, розташованих як на території РФ, так і за її межами, а також щодо російських фізичних осіб, які є керівниками цієї корпорації та її дочірніх підприємств.

Росія масовано обстріляли Чернігівщину

Війська РФ між 8 та 10 годинами 15 серпня здійснили масований обстріл Чернігівської області. З 8-ї ранку було зафіксовано понад 70 вибухів, ймовірно, від ворожої артилерії на околицях села Кам’янська Слобода Новгород-Сіверської громади. Є ушкодження цивільних будівель. Крім того, після 9-ї ранку був обстріл території біля села Пушкарі.

Вперше президент України переговорив із головою Нігеру

Президент Володимир Зеленський провів перші в історії двосторонніх відносин переговори із президентом Республіки Нігер Мохамедом Базумом. Український лідер подякував колегі за підтримку України в ООН. Сторони домовилися про розвиток двосторонньої співпраці та координацію участі у міжнародних проектах.

Сербія розширить військову співпрацю з НАТО, а не Росією

Сербія відмовилася від розміщення російської військової бази біля країни. Натомість Белград розширить співпрацю з НАТО. За даними російських ЗМІ, Сербія активізувала співпрацю з НАТО на військовій базі Південь на околицях Буяноваця. Глава американського Офісу з питань оборонної співпраці Олександро Педраза підтвердив цю інформацію.

У світі з’явилися віртуальні палати для хворих

У Британії для 2500 пацієнтів з’явилися віртуальні палати, де за ними спостерігатимуть віддалено. Догляд за пацієнтами буде включати використання мобільних додатків і гаджетів, які можуть віддалено перевіряти кисень і артеріальний тиск. 

Новини от 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button