Події

Підсумки 11.04: Новий етап та хіматака РФ

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО

Зеленський заявив про початок найскладнішого етапу війни; Жозеп Боррель назвав злочинами дії російської армії в Україні щодо цивільного населення. Кореспондент.net виділяє найголовніші події вчорашнього дня.


В Україні починається новий етап війни з Росією


В Україні починається найскладніший етап війни на сході країни, заявив президент Володимир Зеленський. Він наголосив, що влада бачить і розуміє ситуацію, а також знає, що готує ворог. При цьому він зазначив, що “не готовий” віддавати території за мир із Росією. Говорячи про перемогу, він наголосив, що вона відбудеться тоді, коли підуть танки та повернуться люди.


У свою чергу у Міноборони України повідомляють, що Росія вже майже закінчила підготовку до наступальної операції на Донбасі, бойові дії на території Донецької та Луганської областей можуть розпочатися найближчим часом. У відомстві зазначають, що противник перейшов до фази завершення поновлення своїх підрозділів та перекидання їх на території Донецької та Луганської областей.


Росіяни скинули на Маріуполь невідому отруту – Азов


Російські окупанти скинули на Маріуполь отруйну речовину невідомого походження. Повідомляється, що у постраждалих спостерігається дихальна недостатність, вестибуло-атактичний синдром. Джерело, наближене до Міноборони України, повідомило, що ймовірність використання російськими окупантами хімічної зброї дуже висока.


Жозеп Боррель висловився про війну в Україні


Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявив, що війну Росії проти України можна описати двома словами: провал та жорстокість. Про це він сказав у Люксембурзі після закінчення засідання Європейської ради на рівні міністрів закордонних справ. При цьому Боррель заявив, що у світлі майбутніх бойових дій Росії на сході України ЄС продовжуватиме підтримувати Київ у військовому аспекті.


Стало відомо, коли Україна може отримати статус країни-кандидата в ЄС


Україна може отримати статус країни-кандидата на членство в ЄС за лічені тижні, можливо, вже в червні. Про це сказав посол ЄС в Україні Матті Маасікас. Дипломат додав, що процес, що вже почався, є величезним стрибком у євроінтеграційних прагненнях України, тому що до війни надання кандидатського статусу зовсім не обговорювали.


Омбудсмен назвала кількість насильно вивезених маріупольців до Росії


З початку війни з Маріуполя насильно було депортовано 33 тисячі людей. Людей вивезли до Росії та на територію Донецької області, непідконтрольну Україні. Частину депортованих направляють у фільтраційні табори. Нині там перебувають близько 10 тисяч людей.


У Кабміні дали прогноз посівної-2022


За песимістичним сценарієм цього року в Україні може бути засіяно 70% сільгоспземель. Якщо території Чернігівської та Сумської області, які мають величезні аграрні площі, вдасться розмінувати найближчими тижнями, можливо, площа посівної зросте до 80%.


Зростає кількість українців, які повертаються з-за кордону додому


За даними ДПСУ, кількість тих, хто в’їхав в Україну через західний кордон у минулі вихідні, становила понад 62 тисячі, у тому числі громадян України – понад 54 тисячі – це рекордні показники з початку війни. Водночас кількість тих, хто виїжджає, поки що ще більша, зокрема, за минулі вихідні вона склала 81 тис. і зросла порівняно з попередніми вихідними (70 тисяч осіб).


У Бучі зросла кількість убитих військовими РФ


Кількість вбитих російськими окупантами мирних жителів Бучі на Київщині перевищила 400 людей. Пошуком загиблих займається Нацполіція та наші комунальники. Тіла людей, які були поховані на приватних садибах або узбіччях, ексгумують, описують та доставляють у морг.


Сергій Лавров назвав нову мету “спецоперації” в Україні


Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив, що “військова операція” Росії в Україні має на меті покінчити з курсом США на домінування у світі. Глава МЗС РФ також заявив, що влада Євросоюзу розглядає Київ як своєрідний плацдарм для придушення Росії. Але зазначив, що Росія ніколи не підпорядковуватиметься тиску.


Низка регіонів РФ оголосили про “підвищену терористичну загрозу”


У Брянській області, яка межує з Чернігівською та Сумською областями України, на 15 діб оголосили “високий рівень терористичної загрози”, а в Россошанському та Кантемирівському районі Воронезької області, що межують із Луганською областю, – “другий із трьох можливих” рівнів терористичної загрози.


У Криму запроваджується високий рівень терористичної небезпеки через можливі провокації “пособників київського режиму”. Режим діятиме 15 діб.


Макрон посів перше місце у першому турі президентських виборів


Президент Франції Еммануель Макрон посів перше місце у першому турі президентських виборів. Про це свідчать дані опрацювання 100% протоколів. Згідно з остаточними результатами, чинний президент набрав 27,6% голосів.


Канцлер Австрії зустрівся з Путіним


Карл Нехаммер після візиту до Києва прилетів до Москви та провів зустріч із президентом РФ Володимиром Путіним. Канцлер зазначив, що його переговори з Путіним подали чіткий сигнал. Але, з іншого боку, на знак солідарності з Україною він дав зрозуміти російському президентові, що війна має закінчитися. Зазначається, що Нехаммер згадав воєнні злочини в Україні та заявив про важливість їхнього міжнародного розслідування.



Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/UA_1NEWS


 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button