Події

Підсумки 09.08: Вибухи у Криму та втрати ЗСУ

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО

На військовому аеродромі в Новофедорівці в Сакському районі окупованого Росією Криму пролунали вибухи; Втрати України у війні проти Росії зменшилися втричі. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

У Криму на аеродромі в Саках пролунали вибухи

По військовому летовищу в Криму, де розташовується навчально-тренувальний комплекс Нитка, прилетіло шість ракет. Очевидці заявили, що відчували запах сірки у повітрі та скаржилися на перебої зі зв’язком через перевантаження мережі.

Міноборони України опублікувало іронічний коментар щодо вибухів в окупованому Криму. Там зазначили, що не можуть встановити причину займання, проте вкотре нагадали про правила пожежної безпеки та заборону куріння у невстановлених місцях.

Глава окупаційної влади Криму Сергій Аксьонов оголосив на півострові “жовтий” рівень терористичної небезпеки.

Названо втрати ЗСУ на фронті

Втрати ЗСУ на фронті на даний момент становлять 30-50 осіб щодня, що приблизно втричі-вчетверо менше, ніж на початку літа. Такі дані озвучив радник глави Офісу президента Михайло Подоляк. Представник ОП пояснив великі втрати на початку червня переходом на другий етап війни, коли розпочиналася артилерійська війна і ворог “засипав” позиції ЗСУ.

Росія заявила, що знищить український завод із виробництва безпілотників Bayraktar

За словами прес-секретаря президента Росії Дмитра Пєскова, “факт створення такого об’єкта, швидше за все, відразу потрапить під тему демілітаризації і лише продовжить страждання українців, але не допоможе уникнути цілей “спеціальної військової операції””.

В Естонії заявили, що настав час припиняти туризм із Росії

Влада країн Євросоюзу має негайно припинити видавати туристичні візи громадянам Росії, заявила прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас. Вона нагадала, що авіасполучення з Росією закрито, а це означає, поки країни Шенгенської зони видають візи, то тягар несуть сусіди країни-агресора, такі як Фінляндія, Естонія, Латвія – наземні точки в’їзду.

2021 року перші види на проживання в країнах-членах ЄС отримали 875 800 українців

Абсолютну більшість дозволів (83%) українцям видала Польща, причому 88% виданих Польщею документів були пов’язані з працевлаштуванням. На другому місці за кількістю отриманих дозволів – громадяни Марокко (150 100 дозволів, з яких 50% видано в Іспанії) та Білорусі (149 000, з яких 88% видано у Польщі).

Польські школи заявили про готовність брати на навчання українських дітей

З вересня польські школи готові прийняти 200-300 тисяч дітей із України. Можливі проблеми у великих містах, де не виключено ситуації, коли надто багато людей звернуться до директора однієї школи з проханням прийняти дітей. За даними Міносвіти Польщі, в країні перебуває близько 700-800 тисяч українських дітей шкільного віку, але близько 500-600 тисяч із них навчаються дистанційно у своїх українських школах.

Європейці почали заощаджувати газ

Надзвичайний план Євросоюзу щодо скорочення споживання природного газу набув чинності. План передбачає, що всі країни ЄС добровільно скоротять споживання газу на 15% з початку серпня до березня наступного року, порівняно із середнім споживанням за останні п’ять років у цей період. Ціль такого заходу – знизити ризики, які можуть виникнути внаслідок повного припинення постачання газу з Росії.

Німеччина вперше придбала американську сірчисту нафту

Танкер вперше доставив сірчисту нафту зі США до німецького порту Росток на тлі пошуку країнами Євросоюзу альтернативи російській нафті. Судно було зафрахтоване компанією Shell. За оцінкою журналістів, вона могла перевозити близько 570 тисяч барелів нафти.

У Молдові зареєстрували перший випадок зараження віспою мавп

Захворів іноземний громадянин, який прибув із США по роботі. Зафіксовані симптоми – жар, слабкість та висипання. У нього взяли аналізи, які передали до лабораторії Національної агенції громадського здоров’я. Тест на віспу мавп виявився позитивним.

Українки знову стали найсильнішими у шахах

Жіноча збірна України виграла шахову Олімпіаду, яка проходила в індійському Ченні. Завдяки ключовим перемогам Марії Музичук та Ганни Ушеніної Україна здолала Польщу з рахунком 3:1. У підсумковій таблиці українки набрали однакову кількість балів зі збірною Грузії, проте випередили її за додатковими показниками.

Кіностудія Walt Disney запустила офіційний YouTube-канал із музикою зі своїх мультфільмів в українському озвученні

Компанія оприлюднила перші чотири пісні з мультфільму Холодне серце-2 у виконанні Ольги Шаніс, Кирила Каплуновського та Вікторії Хмельницької. Так, користувачі можуть послухати такі композиції як Твій слід не знайду, Води пам’яті, Ось я десь і В невідоме знову.

Китайська армія знову проводить нові навчання біля берегів Тайваню

Армія Китаю оголосила про нові військові навчання навколо Тайваню, які передбачають “блокаду та оборону” острова. Пекін оголосив, що китайські військові продовжать спільні навчання у водах та повітряному просторі навколо Тайваню після чотирьох днів навчань із бойовою стріляниною.

У Китаї виявили новий геніпавірус

Він, ймовірно, має тваринне походження, і становить небезпеку як для тварин, так і людей. На даний момент у китайських провінціях Шаньдун та Хенань виявлено вже 35 пацієнтів, які заразилися цим вірусом. Смертельних наслідків поки що не зафіксовано. Зв’язок між хворими людьми ще не встановлено, як і те, чи вірус може передаватися від людини до людини. 

Новини от 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button