Події

Підсумки 08.06: Статус кандидата й зростання бідності

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО

Фото: wikipedia.org

Європарламент закликав надати Україні статус кандидата в ЄС

ЄП рекомендував Раді ЄС надати Україні статус кандидата на вступ у ЄС; українські домогосподарства втратять чверть бюджету через зростання вартості життя. Кореспондент.net виділяє найголовніші події вчорашнього дня.


Європарламент закликав надати Україні статус кандидата в ЄС


Європарламент рекомендував надати Україні статусу кандидата в члени ЄС. За відповідне рішення проголосували 438 європарламентаріїв, проти – 65 та ще 94 утрималися. Далі своє слово щодо кандидатства України мають сказати ще лідери Євросоюзу. Європарламент також затвердив доповідь про вплив агресії Росії на спільну безпекову та оборонну політику ЄС.


Через війну більше половини українців можуть опинитися за межею бідності


Наслідком війни для фінансового становища українців стане втрата чверті бюджету домогосподарств. Таку оцінку озвучив регіональний директор Світового банку у справах країн Східної Європи Аруп Банерджі. Він попередив про катастрофічні наслідки для країни у разі різких скорочень соціальних видатків.


У зв’язку з цим Світовий банк погіршив прогноз інфляції в Україні до 20% до кінця 2022 року, тоді як прогноз у квітні передбачав 15%. Зростання інфляційного тиску обумовлене необхідністю покриття бюджетних потреб у березні-травні за рахунок монетизації Нацбанку.


СБ профінансує зарплати держслужбовців в Україні


Світовий банк бере на себе зобов’язання щодо відшкодування українському уряду всіх витрат на виплати зарплат основним категоріям державних службовців, а також зарплат працівникам освіти щомісяця (починаючи з березня після початку війни, принаймні, до кінця року), за умови, що заробітна плата фактично виплачується в повному обсязі. У СБ вважають, що це допоможе Україні зберегти та захистити потенціал уряду як у поточній воєнній ситуації, так і згодом для відновлення економіки.


Війна може не закінчитися цього року, вважають аналітики


Імовірність затяжної війни Росії проти України зростає, заявив регіональний директор Світового банку у справах країн Східної Європи Аруп Банерджі. Оскільки ВВП зазнає впливу через те, що активні бойові дії тривають на досить значній території країни, а решта України страждає від обстрілів, що завдає відповідних збитків для інфраструктури, майна і, отже, засобів для існування та робочих місць.


Дуда має намір переконати європейців надати Україні статус кандидата на вступ у ЄС


Президент Польщі Анджей Дуда розпочав турне країнами Європи на підтримку надання статусу кандидата на членство в Євросоюзі для України. Турне Дуда розпочне у Португалії, потім відвідає Італію та Румунію, де візьме участь у саміті Бухарестської дев’ятки. Крім обговорення перспектив членства України в ЄС, Дуда планує обговорити в Португалії та Італії питання вивезення продовольства з України.


Аграрії закінчили посівну


В Україні завершилася найскладніша за часи незалежності посівна кампанія. За даними Міністерства аграрної політики та продовольства, засіяно 75% минулорічних площ. У країні розпочато підготовку до збору врожаю.


Україна може розпочати постачання електроенергії до Європи


Оператори систем передачі Континентальної Європи схвалили поновлення експорту електроенергії з України. Укренерго розглядає початок експорту електроенергії до Європи як можливість забезпечити додаткову ліквідність на ринку електроенергії та отримати додатковий прибуток.


У Держдумі РФ запропонували скасувати незалежність Литви


Депутат російської Держдуми Євген Федоров запропонував скасувати постанову часів СРСР про визнання незалежності Литви. У пояснювальній записці політик країни-окупанта заявляє, що постанова Держради СРСР від 6 вересня 1991 року про визнання незалежності Литви “є незаконною, оскільки прийнята неконституційним органом і з порушенням вимог статей Конституції СРСР”. Окупант додав, що “було порушено закон”, оскільки серед литовців не провели референдум про вихід зі складу СРСР і не було встановлено перехідного періоду для розгляду “всіх спірних питань”.


Анкара озвучила вимоги до Швеції та Фінляндії через їхній вступ у НАТО


Влада Туреччини висунула десять умов Швеції та Фінляндії у відповідь на зняття вето на їхнє членство в НАТО. Обом країнам було запропоновано підтримати Анкару в її боротьбі із забороненою в Туреччині Робочою партією Курдистану (РПК) та організацією ісламського проповідника Фетхуллаха Ґюлена та їхніми філіями. Крім того, Швеція та Фінляндія повинні приділяти особливу увагу депортації та екстрадиції осіб, пов’язаних із тероризмом.


Росія заявила, що готова говорити з Україною про зерно


Глава МЗС Росії Сергій Лавров заявив про готовність РФ провести чотиристоронню зустріч щодо вивезення українського зерна. Це питання він обговорив із турецьким колегою Мевлутом Чавушоглу. Лавров сказав, що якщо Україна розмінує порти, РФ не користуватиметься цією ситуацією в рамках воєнної операції.


Прем’єр-міністр Великої Британії став козаком


Козацька громада у Чернігові записала прем’єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона до Реєстру українського козацтва. Його назвали Борис Чуприна. Засвідчувальну це грамоту відправлять до Лондона. На згадку про цю подію київські художники Дар’я Добрякова та Юрій Кутилов намалювали Бориса в образі “козака Мамая”.


У США винайшли препарат для лікування раку зі 100% ефективністю


Ліки випробували на 18 добровольцях із Меморіального онкологічного центру імені Слоуна-Кеттерінга у Нью-Йорку. Пацієнти приймали препарат під назвою достарлімаб протягом шести місяців. При цьому у всіх наступала ремісія без застосування хіміотерапії, а кількість ракових клітин в їхньому організмі знизилася до невизначеного рівня. Ця подія стала першою в історії лікування онкології.



Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/UA_1NEWS


 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button