Події

Підсумки 08.05: Парад візитів й авіаудар по школі

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО

Фото: president.gov.ua

Перші леді України та США Олена Зеленська та Джилл Байден в Ужгороді

Україну відвідали низка світових лідерів; у Луганській ОВА назвали кількість жертв обстрілу школи. Кореспондент.net виділяє найголовніші події вчорашнього дня.


Чимало зарубіжних політиків здійснили візити до України


У День пам’яті та примирення підтримку Україні особисто висловили багато іноземних гостей. Країну відвідали прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо, перша леді США Джилл Байден, голова німецького Бундестагу Бербель Бас, прем’єр-міністр Хорватії Андрій Пленкович, голова парламенту Норвегії Масуд Гарахані та міністр закордонних справ Норвегії Аннікен Гуйтфельдт.


Більшість візитів не анонсували.


У Білогорівці Луганської області загинули 60 людей


Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай повідомив, що в Білогорівці внаслідок російського авіаудару виникла пожежа в будівлі школи, де ховалися люди, на площі близько 300 м кв. За попередніми даними, загинули 62 особи. Врятувати вдалося 30 мирних жителів, семеро з них отримали поранення.


Світова спільнота засудила атаку РФ на об’єкт цивільної інфраструктури.


Україна вперше стала учасницею зустрічі лідерів G7


Президент України Володимир Зеленський разом із прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо після двосторонніх переговорів у Києві взяли участь у відеоконференції лідерів країн Групи семи. У ході виступу український лідер запропонував G7 конкретні інструменти, необхідні зараз для перемоги над Росією.


Лідери Великої сімки, у свою чергу, пообіцяли Києву запровадити нафтове ембарго проти Росії та нарощувати постачання сучасного та важкого озброєння в Україну.


З Маріуполя вивезли понад 170 людей


На підконтрольну Україні територію прибули десять автобусів, на яких із блокадного Маріуполя та Азовсталі вивезли ще 173 особи. За інформацією влади міста, ця евакуація коштувала життя трьом захисникам, ще шестеро отримали поранення.


Канада та Британія ввели нові санкції проти РФ


Влада Канади розширила списки санкцій щодо Росії. У них внесли ще 40 фізичних осіб, включаючи бізнесменів та військових. Водночас Оттава скасувала мито на українські товари та виділила Києву 38,8 млрд доларів військової допомоги.


Нові рестрикції проти країни-агресора запровадив і Лондон. Так, у Британії до 35% підвищили розмір мит на товари з Росії та Білорусі на загальну суму 1,72 млрд доларів.


Кількість загиблих в Україні російських солдатів досягла 25,5 тисячі


Бойові втрати російських військ від початку повномасштабного вторгнення в Україну орієнтовно становлять 25 500 солдатів. Крім того, українські захисники знищили тисячі одиниць військової техніки супротивника, серед якої майже 200 літаків та 12 кораблів та катерів.


Загарбники обстріляли Одесу та область


Російські війська завдали по Одеській області та обласному центру дев’ять ракетних ударів, шість із яких перехопила ППО. Внаслідок влучення інших снарядів пошкоджено електропідстанцію та газопровід, а також зони відпочинку, зруйновано кілька приватних будинків. Є постраждалі.


Посольства США та Хорватії відновили роботу у Києві


Посол Хорватії Аніка Джамич повернулася до Києва. Дипмісія поновила роботу в українській столиці. Крім того, посольство США заявило про повернення до Києва тимчасової повіреної Крістіни Квін та інших американських дипломатів.



Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/UA_1NEWS


 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button