Події

Підсумки 03.08: Плюс 7 млн т та збір на імпорт

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО

Мінагрополітики підвищило прогноз щодо врожаю зернових на цей рік; Уряд має намір зменшити попит на імпорт. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

В Україні збільшено прогноз урожаю

Загальний прогноз урожаю зернових та олійних культур в Україні в 2022 році збільшено на 4,4% порівняно з травневим прогнозом – до 69,4 млн т з 66,5 млн т. За даними Мінагрополітики України, загалом у країні може бути зібрано 48-50 млн. т зернових нового врожаю.

В Україні хочуть запровадити додатковий збір на імпорт

Кабінет міністрів України готує законопроект щодо додаткового збору на імпорт. За розрахунками уряду, це має знизити попит на імпортні товари та тиск на гривню. Очікується, що Кабмін винесе на розгляд законопроект найближчими тижнями.

В Україні почне працювати пільгова іпотека

З жовтня пільговий кредит під 3% на 20 років із первісним внеском у розмірі 20% для купівлі житла зможуть лише військовослужбовці, працівники сектору безпеки та оборони, медики, вчителі та педагогічні працівники, науковці. В межах програми “Доступна іпотека” можна буде придбати житло до 52,5 кв. м загальної площі 21 кв. м на кожного наступного члена сім’ї. Якщо йдеться про обласний центр, то в будинку, який перебуває в експлуатації не більше 10 років.

Глава українського МЗС заявив про плани на Крим

Глава української дипломатії Дмитро Кулеба заявив, що Україна не відмовиться від ідеї деокупації Криму за жодних обставин. За його словами, необхідні для цього дипломатичні зусилля обговорюватимуться на другому саміті Кримської платформи 23 серпня. Він наголосив, що не переривати динаміку розвитку Кримської платформи.

Українське судно з кукурудзою пройшло перевірку у Туреччині

Судно RAZONI пройшло інспекцію Спільного координаційного центру у Стамбулі та готове прямувати до пункту призначення. Паралельно відбувається прийом заявок на вхід нових суден до українських портів для завантаження агропродукцією. На даний час завантажено 17 суден, які чекають на дозвіл на вихід.

Президент повідомив, скільки Україна має намір отримати, експортуючи зерно

В умовах війни українська економіка перебуває в комі, але експорт зерна морським шляхом дозволить повернути до неї близько 10 млрд. доларів, заявив український лідер. При цьому президент нагадав, що щомісячний дефіцит бюджету України становить 5 млрд доларів.

Кабмін запускає програму підтримки машинобудівників

Уряд запускає програму підтримки українських машинобудівників шляхом забезпечення участі виробників вітчизняної продукції в електронних торгах. За словами першої віце-прем’єр-міністра – міністра економіки України Юлії Свириденко, в результаті реалізації програми очікується формування десятків тисяч нових робочих місць, збільшення податкових надходжень до бюджету, зростання ВВП, що дозволить прискорити відновлення української економіки.

Британія надасть Україні додаткову фінансову підтримку

Влада Великобританії веде підготовку для виділення 3 млрд фунтів стерлінгів Україні на оборонні потреби та відновлення країни. Кредитна лінія буде складатися із 2,3 млрд фунтів для фінансування військових контрактів, визначених українським урядом, а решта 700 млн призначена для проектів відновлення України.

У Молдові заявили про надзвичайну ситуацію через посуху

Міністр сільського господарства Молдови Володимир Боля заявив, що країна запровадить режим надзвичайної ситуації в екології через посуху. За словами міністра, зараз на Дністрі рівень води становить 30-40% середньомісячних багаторічних показників (жовтий код), на Пруті – 15-30% (помаранчевий код), на низці малих річок – 10-20%, а на окремих малих річках – до 10% від середньомісячних багаторічних показників (червоний код)

Косово залишають громадяни України, які брали участь у миротворчій місії

Йдеться про KFOR (Міжнародні сили з підтримки миру в Косові під керівництвом НАТО). Станом на сьогодні у Косові, Республіка Сербія, перебуває національний контингент Збройних сил України у складі 40 військовослужбовців. Повернення національного контингенту – тимчасове припинення його участі у місії KFOR.

ВПС Китаю проводять навчання біля острова Тайвань

Китай поширив офіційне попередження авіакомпаніям, що працюють в Азії, про необхідність уникати повітряного простору поблизу Тайваню у зв’язку з військовими навчаннями. Зазначається, що “небезпечними зонами” названо шість районів. Польоти будуть обмежені з 12:00 4 серпня до 12:00 7 серпня.

На кордоні між Вірменією та Азербайджаном сталася стрілянина

Між Азербайджаном та Вірменією вкотре наростає напруга. У прикордонних районах сталися обстріли, внаслідок яких є жертви з обох боків. Вірменська сторона заявила про загибель двох військовослужбовців та 14 поранених. В Азербайджані також повідомили про жертву зі свого боку.

Складено рейтинг найкращих ВНЗ країни за 2022 рік

До двадцятки лідерів увійшли університети Києва, Львова, Харкова, Одеси, Сум, Тернополя, Чернівців, Вінниці, Кропивницького та Дніпра. Шостий рік лідером серед вищих навчальних закладів України залишається Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

У Китаї спущено на воду найбільший у світі контейнеровоз MSC Tessa

Китайська державна суднобудівна корпорація (CSSC) на своїй верфі Hudong Zhonghua Shipbuilding у Шанхаї спустила на воду найбільший у світі контейнеровоз – MSC Tessa. Його місткість складає 24 116 TEU. Судно будувалося для морської лінії MSC і має більш високу вантажопідйомність порівняно з аналогічним судном, побудованим для Evergreen (Ever Alot), спущеним на воду кілька тижнів тому як найбільший у світі контейнеровоз. 

Новини от 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button