Події

Підсумки 01.12: Втрати армії та листи-погрози

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО

Фото: Zelenskiy / Official

В ОПУ назвали попередні втрати української армії на фронті

За офіційними оцінками Генерального штабу, кількість загиблих становить від 10 до 12,5-13 тисяч; Кулеба розповів про загадкові конверти з червоною рідиною. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

В ОПУ озвучили втрати української армії на війні

Втрати української армії під час війни, розв’язаної країною-агресором Росією, становлять до 13 тисяч загиблих. Таку цифру озвучив радник глави Офісу президента Михайло Подоляк. При цьому він наголосив, що кількість загиблих цивільних українців – “точно не 20 тисяч”. Ця цифра, на думку Подоляка, набагато більша, особливо якщо врахувати, скільки масових поховань знаходять після деокупації українських територій.

Вже три дипредставництва України отримали загрози в конверті

Ще три українські зарубіжні дипломатичні представництва, окрім посольства в Іспанії, отримали листи з погрозами. Про це сказав міністр закордонних справ Дмитро Кулєба. За його словами, всередині цих конвертів є символічна погроза, націлена на Україну. Він назвав те, що сталося залякуванням влади та українських дипломатів.

Німеччина надала черговий пакет допомоги Збройним силам України

Німеччина передала Україні 10 безпілотних надводних кораблів, три мостоукладачі, запчастини для гелікоптерів, а також планує відправити ще сім самохідних артилерійських установок Gepard. У списку запланованої для передачі військової допомоги Німеччині з’явилися пункти про сім Gepard і 100 000 аптечок. З міркувань безпеки уряд Німеччини не розголошує дати та способи передачі військової допомоги.

У Маріуполі з початку холодів зросла кількість смертей

У тимчасово окупованому Маріуполі фіксують різке зростання захворюваності та смертності на тлі настання зими та подальшого похолодання. Про це повідомив радник мера міста Петро Андрющенко. лише за минулий тиждень у Маріуполі зареєстровано 764 випадки ГРВІ та 82 випадки пневмонії. У тому числі у дітей на ГРВІ – 495 випадків, 21 – пневмонії. Порівняно з першою половиною листопада зростання становило 91%.

Військові зможуть більше часу проводити у відпустці

Верховна Рада ухвалила у другому читанні закон, який передбачає можливість надання військовослужбовцям відпусток під час воєнного стану. У особливий період під час дії військового стану військовослужбовцям можуть надаватися частина щорічної основної відпустки, а також відпустка за сімейними обставинами та з інших поважних причин із збереженням грошового забезпечення.

З полону звільнено 50 українських захисників

В Україну повернулися захисники Маріуполя та Азовсталі, які перебували в Оленівці полонені, поранені, зокрема у боях на Донецькому, Луганському, Запорізькому напрямках.

Зросла кількість дітей загиблих під час війни в Україні

За офіційною інформацією ювенальних прокурорів, в Україні з початку повномасштабного вторгнення РФ станом на ранок 1 грудня, через війну 441 дитина загинула і понад 852 отримали поранення різного ступеня тяжкості. Цифри не остаточні, оскільки йде робота щодо їх встановлення у місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Названо кількість відкритих в Україні проваджень проти військових РФ

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну слідчі Національної поліції України порушили 46 442 кримінальні провадження за фактами скоєння на території України злочинів військовослужбовцями збройних сил РФ та їх посібниками.

Україна вперше на рівні держави заявила про нелегітимність перебування Росії в ООН

Верховна Рада України ухвалила Заяву до парламентів та урядів іноземних держав про визнання російського режиму терористичним та обґрунтувала нелегітимність перебування Російської Федерації в Організації Об’єднаних Націй та необхідність реформування ООН. Заяву на засіданні парламенту 1 грудня підтримали 314 депутатів.

Постачання Газпрому до Європи стабільно знижуються

Російський газовий монополіст Газпром у січні-листопаді 2022 року видобув 376,9 млрд куб. м газу. Це на 19,4% (на 90,8 млрд. куб. м) менше, ніж минулого року. Експорт газу до країн далекого зарубіжжя становив 95,2 млрд куб. м – на 44,5% (на 76,3 млрд куб. м) менше, ніж за той же період 2021 року. За даними Газпрому, зниження споживання газу у Євросоюзі стало ключовим фактором скорочення попиту на цей ресурс у світі.

У Києві підрахували кількість переселенців

З 24 лютого у Києві зареєструвалися понад 200 тисяч вимушених переселенців, з яких понад 36 тисяч – діти. Серед внутрішньо переміщених осіб – понад 61 тисяча пенсіонерів та близько 12 тисяч осіб з інвалідністю. Найбільше переселенців із Донецької області – понад 150 тисяч осіб, Луганської, Харківської, Херсонської та Запорізької областей.

Укрпошта анонсувала вихід нових поштових марок про війну

В Україні надійдуть в обіг нові поштові марки із серії Зброя Перемоги. Марочний лист Зброя перемоги складатиметься із шести поштових марок із зразками військового вітчизняного та зарубіжного озброєння: Вільха, Нептун, Стугна-П, Байрактар ТВ2, FGM-149 Джавелін, M142 Хаймарс. До поштових марок буде випущено конверт Перший день, немаркований конверт та картка.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button